Zeecontainers met accu’s op het erf om opgewekte stroom op te slaan, staan in de belangstelling. De optie om dan ook met stroom te handelen lijkt daarbij aantrekkelijk. Maar ga goed na wat de opties zijn voor de korte en de lange termijn, stellen Rob Marijnusse van Tenten Solar en Nick Waltmans van Full Power Support. Elke situatie is anders en dus de optimale toepassing voor elk bedrijf ook. In veel gevallen zit de winst vooral in opslag van eigen productie voor eigen gebruik.
In zelfvoorzienend zijn voor stroom zit een prikkel voor agrarische ondernemers’, zegt Rob Marijnusse, hoofd verkoop bij Tenten Solar. Het bedrijf uit Lichtenvoorde is specialist, groothandel, leverancier en installateur op het gebied van zonne-energie. ‘De agrarische sector wordt gekenmerkt door pieken in de stroomvraag tijdens bijvoorbeeld voeren en melken’, zegt Marijnusse. ‘Met energieopslag kan de energievraag gereguleerd worden. Accu’s helpen om de toevoer stabiel te houden en gebruik van eigen opgewekte energie te vergroten door overtollige energie op te slaan voor gebruik als de zon niet schijnt.’
Tenten Solar ziet wel dat aanschaf en werken met accu’s een complexe puzzel is. De ontwikkelingen gaan ook snel. Daarom werkt het bedrijf samen met Full Power Support uit Nederweert. Dit gespecialiseerde bedrijf adviseert agrarische ondernemers over productie en verbruik van duurzame energie. ‘Het is belangrijk om een adviseur in de arm te nemen die écht verstand van zaken heeft en ervaring op het boerenerf. Wij ontzorgen de boeren en samen scheppen we inzicht in de mogelijkheden’, zegt Marijnusse.
‘Het is in ieder geval niet verstandig om zomaar een container met accu’s op het erf te zetten’, vult Waltmans aan. ‘Want is het wel het juiste type accu? Wellicht is in jouw situatie een groter of kleiner accupakket beter.’ Het is belangrijk de huidige situatie in kaart te brengen en vervolgens te kijken wat de beste opties zijn voor de korte en de langere termijn. Het gaat tenslotte wel om investeringen van meer dan 50.000 euro. Full Power Support rekent voor elk bedrijf energieverbruik en -opwekking door om de financiële kosten en opbrengsten op een rij te zetten.
HANDELEN MET STROOM VIA ACCU’S
Om de investering goed te maken, lijkt handelen met stroom via accu’s aantrekkelijk. Met opslaan van netstroom bij lage stroomprijzen en weer terug te leveren bij hoge prijzen, valt inderdaad geld te verdienen. Een energiemanagementsysteem (EMS) kan dat proces automatisch aansturen. Waltmans denkt wel dat dit op de langere termijn maar voor een beperkte groep bedrijven aantrekkelijk zal blijven. ‘Nu valt er met energiehandel ook voor kleinere partijen nog wat te winnen, maar op de langere termijn wordt dit een markt voor grote partijen met accuparken. Daar kun je als kleine partij waarschijnlijk niet tegenop. Stroomhandel op de langere termijn is speculeren. Voor de kortere termijn kan het de terugverdientijd verkorten, maar je moet je niet afhankelijk maken van de handel voor een langere termijn’, waarschuwt de adviseur. In de adviezen van Full Power Support worden de opties voor handel overigens wel meegenomen.
Uit de maatwerkadviezen en berekeningen van Full Power Support komt vaak naar voren dat richten op opslag van eigen opgewekte energie om dat vervolgens zelf te gebruiken veelal de beste optie is. ‘Je hebt dan vaker wel een wat langere terugverdientijd, maar bij een veel lager risico’, verduidelijkt Waltmans. ‘Het bedrijf wordt meer zelfvoorzienend. Hoever dat gaat is in elke situatie anders. 100 procent alleen eigen stroom is niet haalbaar, bij de een zal het 60 procent zijn bij een ander misschien 30 procent. Of opslag dan uit kan, is in elke situatie anders.’ In de praktijk zijn het nu nog vooral grootgebruikers in de land- en tuinbouw die investeren in accu’s. Die halen financieel ook het meeste rendement bij meer gebruik van de zelf opgewekte stroom. Nu het einde van de salderingsregeling eraan zit te komen in 2027, wordt investeren in opslag wel aantrekkelijker voor bedrijven die nu nog gebruikmaken van deze aantrekkelijke regeling voor kleinverbruikers.