Kijk bij een accu vooral naar eigen gebruik

28 augustus 2024

|

Rose

Zeecontainers met accu’s op het erf om opgewekte stroom op te slaan, staan in de belangstelling. De optie om dan ook met stroom te handelen lijkt daarbij aantrekkelijk. Maar ga goed na wat de opties zijn voor de korte en de lange termijn, stellen Rob Marijnusse van Tenten Solar en Nick Waltmans van Full Power Support. Elke situatie is anders en dus de optimale toepassing voor elk bedrijf ook. In veel gevallen zit de winst vooral in opslag van eigen productie voor eigen gebruik. 

In zelfvoorzienend zijn voor stroom zit een prikkel voor agrarische ondernemers’, zegt Rob Marijnusse, hoofd verkoop bij Tenten Solar. Het bedrijf uit Lichtenvoorde is specialist, groothandel, leverancier en installateur op het gebied van zonne-energie. ‘De agrarische sector wordt gekenmerkt door pieken in de stroomvraag tijdens bijvoorbeeld voeren en melken’, zegt Marijnusse. ‘Met energieopslag kan de energievraag gereguleerd worden. Accu’s helpen om de toevoer stabiel te houden en gebruik van eigen opgewekte energie te vergroten door overtollige energie op te slaan voor gebruik als de zon niet schijnt.’

Tenten Solar ziet wel dat aanschaf en werken met accu’s een complexe puzzel is. De ontwikkelingen gaan ook snel. Daarom werkt het bedrijf samen met Full Power Support uit Nederweert. Dit gespecialiseerde bedrijf adviseert agrarische ondernemers over productie en verbruik van duurzame energie. ‘Het is belangrijk om een adviseur in de arm te nemen die écht verstand van zaken heeft en ervaring op het boerenerf. Wij ontzorgen de boeren en samen scheppen we inzicht in de mogelijkheden’, zegt Marijnusse.

‘Het is in ieder geval niet verstandig om zomaar een container met accu’s op het erf te zetten’, vult Waltmans aan. ‘Want is het wel het juiste type accu? Wellicht is in jouw situatie een groter of kleiner accupakket beter.’ Het is belangrijk de huidige situatie in kaart te brengen en vervolgens te kijken wat de beste opties zijn voor de korte en de langere termijn. Het gaat tenslotte wel om investeringen van meer dan 50.000 euro. Full Power Support rekent voor elk bedrijf energieverbruik en -opwekking door om de financiële kosten en opbrengsten op een rij te zetten.

HANDELEN MET STROOM VIA ACCU’S
Om de investering goed te maken, lijkt handelen met stroom via accu’s aantrekkelijk. Met opslaan van netstroom bij lage stroomprijzen en weer terug te leveren bij hoge prijzen, valt inderdaad geld te verdienen. Een energiemanagementsysteem (EMS) kan dat proces automatisch aansturen. Waltmans denkt wel dat dit op de langere termijn maar voor een beperkte groep bedrijven aantrekkelijk zal blijven. ‘Nu valt er met energiehandel ook voor kleinere partijen nog wat te winnen, maar op de langere termijn wordt dit een markt voor grote partijen met accuparken. Daar kun je als kleine partij waarschijnlijk niet tegenop. Stroomhandel op de langere termijn is speculeren. Voor de kortere termijn kan het de terugverdientijd verkorten, maar je moet je niet afhankelijk maken van de handel voor een langere termijn’, waarschuwt de adviseur. In de adviezen van Full Power Support worden de opties voor handel overigens wel meegenomen.

Uit de maatwerkadviezen en berekeningen van Full Power Support komt vaak naar voren dat richten op opslag van eigen opgewekte energie om dat vervolgens zelf te gebruiken veelal de beste optie is. ‘Je hebt dan vaker wel een wat langere terugverdientijd, maar bij een veel lager risico’, verduidelijkt Waltmans. ‘Het bedrijf wordt meer zelfvoorzienend. Hoever dat gaat is in elke situatie anders. 100 procent alleen eigen stroom is niet haalbaar, bij de een zal het 60 procent zijn bij een ander misschien 30 procent. Of opslag dan uit kan, is in elke situatie anders.’ In de praktijk zijn het nu nog vooral grootgebruikers in de land- en tuinbouw die investeren in accu’s. Die halen financieel ook het meeste rendement bij meer gebruik van de zelf opgewekte stroom. Nu het einde van de salderingsregeling eraan zit te komen in 2027, wordt investeren in opslag wel aantrekkelijker voor bedrijven die nu nog gebruikmaken van deze aantrekkelijke regeling voor kleinverbruikers.  

  • -4%

Zonnepanelen

Bij Tenten Solar krijgt u als LTO-lid 4% korting én de beste prijs/kwaliteitverhouding van alle aanbieders.
Bekijk dit voordeel

Energie opwekken nieuws

14 augustus 2024

‘Met de transformator en e-boilers ontlasten we het energienet’

Kenter hielp Hazeu om te verduurzamen, met een compactstation inclusief middenspanningstransformator en laagspanningrek voor de e-boilers.

11 juni 2024

Zonnepanelen rendabel of niet?

Vraagt u zich ook af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Nu er steeds vaker terugleverkosten gerekend worden en de salderingsregeling misschien vervroegd wordt afgebouwd, vragen veel ondernemers zich af of het nog zinvol is om nu te investeren in zonnepanelen. Het antwoord is dat het zeker zin heeft.

4 juni 2024

LTO Ledenvoordeel en Next Source bieden veehouderij en glastuinbouw voordelen van zonne-energie

Next Source en LTO Ledenvoordeel zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van zonne-energie, wat voldoet aan de specifieke behoeften van de agrarische sector.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.