Koffie ijskoud het lekkerst

16 augustus 2022

|

Rose

Echt genieten van koffie in de zomer doe je met ijskoffie. Er zijn verschillende soorten ijskoffie met ieder een eigen zetmethode. De zogeheten Iced koffie is koffie die heet gezet wordt en vervolgens gekoeld wordt. De andere optie is koud gezette ijskoffie, ofwel Cold Brew. Over deze laatste methode legt onze koffieleverancier Selecta graag alles uit.

Het ontstaan van Cold Brew
Cold Brew was vorige zomer al een grote hit. Het komt oorspronkelijk uit Japan waar het als ‘Kyoto-style’ coffee bekend staat. Het zou geïntroduceerd zijn door de Nederlanders. Zij zouden de techniek gebruiken toen zij koffie transporteerde uit Indonesië, zodat ze het konden opwarmen op de uiteindelijke bestemming.

Het is een aantrekkelijk drankje voor de jonge generatie koffiedrinkers vanwege zijn mildere smaak in vergelijking met normale koffie. Het wordt ook gezien als een gezonde keuze, omdat het een verfrissende drank is waar geen suiker, siroop of melk aan toegevoegd hoeft te worden, maar dat kan natuurlijk wel.

De koffie geeft zijn smaken veel sneller af bij de gebruikelijke 90 graden. Daarom breng je bij Cold Brew de koffie in filtermaling voor 12 tot 24 uur in contact met het water. Dit kan prima in een grote bak of glazen pot. Door de lage temperatuur en lange contacttijd met het water krijgt de koffie een lekker bittere smaak en bevat deze minder zuren. Volg deze stappen om zelf ijskoffie te maken:

Stap1
Weeg ongeveer 60-70 gram aan koffiebonen af per liter, maal deze grof ofwel met een filtermaling. Maar je kunt ook kant en klaar gemalen koffie nemen. Hoe fijner de maling, hoe sneller de extractietijd. Let op; wil je de Cold Brew met ijs serveren zorg dan dat de dosering krachtig genoeg is.
Stap 2
Doe de gemalen koffie in de pot, voeg de juiste hoeveelheid water toe en dek de pot af. Zet de pot weg op een donkere koele locatie en laat deze staan voor 6 tot 24 uur.
Stap 3
Giet de pot af over een papieren filter om zo het water van de koffie te scheiden.

Korting op ingrediënten en automaten
De koffie van Selecta wordt met de grootste zorg geselecteerd, gemelangeerd en gebrand. Zo kunnen wij de beste smaak garanderen en kunt u altijd van een heerlijke kop koffie genieten. Bekijk welke zetmethode het beste binnen uw bedrijf past en kies hierbij het juiste smaakprofiel. U krijgt niet alleen ledenkorting op de ingrediënten maar ook op automaten. Zo heeft Selecta koffie voor iedere wens: kleine of grote automaten, gemalen koffie of bonen. Vraag een gratis keukengesprek aan om te zien wat voor u de mogelijkheden zijn.

Diensten nieuws

15 december 2023

Voorkom een plaag, begin vandaag

Het beheersen van ratten en muizen moet sinds dit jaar, zowel binnen als buiten gebouwen, volgens de IPM-werkwijze gebeuren.

7 december 2023

Steeds meer boeren en tuinders kiezen voor koffie van SMIT&DORLAS

SMIT&DORLAS levert al twee eeuwen koffie uit eigen branderijen.

2 oktober 2023

Koffie en kracht gebundeld: een smaakvolle samenwerking

LTO Ledenvoordeel is verheugd om de nieuwste toevoeging aan haar netwerk van partners aan te kondigen. SMIT&DORLAS, een gerenommeerde naam in de koffie-industrie

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.