Ongekende stijging inkoopkosten

18 juni 2021

|

Rose

In korte tijd is vrijwel alles wat boeren en tuinders moeten inkopen voor hun bedrijfsvoering fors in prijs gestegen. Leveranciers spreken van unieke marktomstandigheden. De vraag is of de eveneens gestegen marktprijzen voor agrarische producten deze extra kosten kunnen opvangen.

Of het nu gaat om wikkelfolie voor grasbalen, diesel voor de trekker, kunstmest of vervangende onderdelen en banden voor landbouwmachines, alles is fors duurder geworden. De prijsstijgingen van soms 20 procent zijn te wijten aan het aantrekken van de economie, dankzij het langzaam opheffen van de coronamaatregelen in veel landen. Hierdoor is de olieprijs flink gestegen en dat stuwt ook de prijzen op van alle oliegeralateerde en energie-intensieve grondstoffen zoals kunststoffen en staal.

Prijsverhogingen worden ook veroorzaakt doordat door de coronapandemie de wereldwijde logistiek is verstoord. Ook hebben fabrikanten moeite de eerder afgeschaalde productie weer op te schalen. Doordat de productie van beschermingsmiddelen tegen Covid-19 afgelopen jaar prioriteit kreeg gingen daar de grondstoffen naartoe waar andere fabrikanten momenteel om zitten te springen.

Ook bijvoorbeeld zonnepanelen zijn een stuk duurder geworden omdat de prijzen van de inkoop van grondstoffen en onderdelen is gestegen. En veel leveranciers kampen zelf ook met leveringsproblemen, doordat de aantrekkende economie ook de kosten van zeetransport flink opjaagt. De vraag naar containers is enorm en ook in het bulk- en stukgoedtransport is er een tekort aan capaciteit.

LTO Ledenvoordeel houdt de prijzen goed in de gaten en garandeert u transparante offertes. Heeft u vragen over uw offertes neem dan contact op met onze adviseurs.

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.