Stroom met een boerenluchtje?

20 september 2019

|

Rose

Zonnepanelen, windmolens en vergisters. Ze horen er tegenwoordig helemaal bij op stap: hoe zorgen we dat de gewenste duurzame kilowatturen bij de afnemers energie te certificeren als duurzaam met Garanties van Oorsprong (GvO). Deze het platteland. Logisch, want voor veel terechtkomen? Driekwart van de groene GvO’s zijn bedoeld als stimulans voor boeren zijn het financieel gezien goede investeringen.

Bovendien beantwoordt het de vraag van de maatschappij om te verduurzamen. Iedereen wil graag zijn of haar hippe Vinex-huis of deftige jaren 30-woning voorzien van groene stroom uit eigen regio. En daar wil die bewuste consument dan ook wel iets meer voor betalen. Mits de energie gegarandeerd duurzaam en van lokale herkomst is. Als sector vergeten we soms de laatste energie is namelijk vergroend met buitenlandse certificaten, vooral afkomstig van Noorse waterkrachtcentrales en Zuid Europese wind. Niet zo lokaal dus…

Om het aandeel échte lokale groene stroom te laten stijgen, moeten we zorgen dat consumenten boerenstroom kunnen kopen. Iedere agrarische energieproducent kan hier aan bijdragen én van profiteren. In de praktijk gaat het zo: vergroening van stroom gebeurt door de afgenomen duurzame energieproductie. De opwekker wordt niet alleen betaald voor de geleverde stroom, maar omdat deze duurzaam is geproduceerd, krijgt hij een extra vergoeding middels de certificaten.

Zichtbaarheid vergroten

Het vergroten van de zichtbaarheid van de in Nederland geproduceerde energie en het bieden van een keuze aan de consument, stimuleert de vraag en levert een hogere prijs op voor GvO’s. De handel in GvO’s is immers gebaseerd op vraag en aanbod. Beleving, imago en zichtbaarheid gaan hand in hand met het verdienmodel van de opwekker.

Energie van Boeren

Wekt u stroom op? Dan heeft u dus ook verhandelbare GvO’s. Individueel verhandelen levert weinig op en daar speelt ons nieuwe initiatief Energie van Boeren op in. We bundelen de boeren-GvO’s en zorgen dat ze tegen een goede prijs terechtkomen bij de afnemers. Zo maken we duurzame energieproductie in de sector zichtbaar én zorgen we voor extra inkomsten voor u.

Arnout Goeman,
Manager LTO Ledenvoordeel

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.