Van Happen zet in op sluiten kringloop

22 februari 2019

|

Rose

‘Door zaken te doen met Van Happen Containers, krijg je er gratis een stukje duurzaam ondernemen bij’. Afvalverwerkingsbedrijf Van Happen Containers zet stevig in op hergebruik van grondstoffen. Dat past helemaal bij de visie van landbouwminister Carola Schouten over kringlooplandbouw.

Duurzaamheid speelt een grote rol in de agrarische bedrijfsvoering. Werken aan duurzaamheid kan ook door zaken te doen met een bedrijf dat er veel aan doet, vertelt Norbert Lax van Van Happen Containers in Eindhoven. Van Happen Containers is zo’n bedrijf. Het innovatieve familiebedrijf koerst actief op duurzaamheid en dat is veel waard in de afvalbranche, want de overheid wil dat in 2050 alle materialen van hergebruikte grondstoffen worden gemaakt. Er is dan sprake van een circulaire economie.

Het scheiden van afval staat aan de basis van hergebruik. Voor particulieren zijn er veel mogelijkheden om het afval gescheiden aan de weg te zetten. Bij bedrijfsafval zijn dat er veel minder. Daar gaat een groot deel van het gemengd restafval naar de verbrandingsoven. Het levert wel energie op, maar alle grondstoffen gaan verloren. Van Happen Containers wil dat doorbreken. Het investeerde daarom in een grote sorteerinstallatie die gemengd restafval scheidt in bruikbare grondstoffen, waarmee nieuwe producten gemaakt kunnen worden.

Het bedrijf ontwikkelde de installatie samen met een machinebouwer. Nergens in Europa staat een installatie die hetzelfde kan. Norbert Lax noemt dat ‘een concrete stap op weg naar een circulaire economie’. De installatie combineert een aantal scheidingstechnieken, zoals scheiding op basis van gewicht en scheiding met een infraroodtechniek (nir), die onder andere hout en verschillende soorten plastics herkent. Voor bouw- en sloopafval bestonden al zulke installaties, maar niet voor gemengd restafval, dat uit veel meer verschillende materialen bestaat.

Dit betekent niet dat het bedrijf er al is. De innovatieve installatie zit nog niet op het maximale rendement. Stap voor stap wordt de hoop restafval aan het eind van de installatie steeds kleiner en de hopen bruikbare grondstoffen steeds groter.

Rendabel

Bovendien is nog niet elke grondstof die uit de installatie komt economisch rendabel te hergebruiken. De vraag naar herwonnen grondstoffen is nog niet erg groot. Soms kiezen producenten voor originele grondstoffen, bijvoorbeeld omdat die nog goedkoper zijn, of beter van kwaliteit. Maar de ontwikkeling naar hergebruik is onomkeerbaar. Van Happen Containers werkt, samen met andere bedrijven, hard aan het opzetten van ketens waarin gesorteerde materialen een nieuwe bestemming krijgen in nieuwe producten. Doel is uiteindelijk om klanten producten te leveren van het afval dat bij hen zelf is ingezameld. Lax: ‘Voor ons is de cirkel dan echt rond’.

Diensten nieuws

15 december 2023

Voorkom een plaag, begin vandaag

Het beheersen van ratten en muizen moet sinds dit jaar, zowel binnen als buiten gebouwen, volgens de IPM-werkwijze gebeuren.

7 december 2023

Steeds meer boeren en tuinders kiezen voor koffie van SMIT&DORLAS

SMIT&DORLAS levert al twee eeuwen koffie uit eigen branderijen.

2 oktober 2023

Koffie en kracht gebundeld: een smaakvolle samenwerking

LTO Ledenvoordeel is verheugd om de nieuwste toevoeging aan haar netwerk van partners aan te kondigen. SMIT&DORLAS, een gerenommeerde naam in de koffie-industrie

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.