Voorkom bodemverdichting met MoveRTK

24 juli 2020

|

Rose

In de akkerbouw zijn veel werkzaamheden zoals zaaien, poten en planten waarvoor gps-techniek en een nauwkeurig RTK-correctiesignaal haast onmisbaar zijn geworden, al eventjes achter de rug. De gewasbescherming gaat echter gewoon door en ook daarvoor is een betrouwbaar en altijd en overal beschikbaar correctiesignaal van belang om zo duurzaam mogelijk te werken en het middelengebruik en dus ook de kosten te beperken.

Wellicht maakt u tijdens de oogst van ruwvoer, bloembollen, granen, groenten of uien ook wel gebruik van centimeternauwkeurige RTK-gps. Het zal u vast niet ontgaan zijn dat er naast het nieuws over corona, droogte, stikstof en protesterende veehouders, ook aandacht is voor bodemverdichting, drainage en strokenteelt.

Zo blijkt uit onderzoeken van Wageningse instanties dat zo’n 45 tot 50% van de Nederlandse landbouwbodems verdicht is. In sommige provincies loopt dit zelfs op naar bijna 70%. Naast lichter materieel en bandendrukwisselsystemen kunnen ook vaste rijpaden en werkgangen overslaan op kopakkers bijdragen aan minder bodemverdichting. Daarbij is een betrouwbaar en centimeternauwkeurig RTK-correctiesignaal onmisbaar. Zeker als u in rijgewassen en bedden- of ruggenteelten werkt.

Toenemende diversiteit
Niet alleen de Boerderij van de Toekomst in Lelystad bekijkt momenteel de potentie van strokenteelt en de effecten ervan op bodemverdichting, vochtvoorziening en diversiteit. Er zijn meerdere proeven gaande bij verschillende biologische en gangbare bedrijven. De afwisseling van 3, 6, of 9 brede stroken met verschillende gewassen geeft niet alleen meer diversiteit op het gebied van flora en fauna, het vergt ook aangepaste mechanisatie en teeltmaatregelen. 10 cm afwijking van een stuurautomaat of gps-sectieschakeling heeft dan extra grote gevolgen. Reden te meer om te kiezen voor een overal en altijd beschikbaar RTK-correctiesignaal dat ook nog eens grensoverschrijdend werkt.

Droogte en drainage leken vaak elkaars tegenpolen totdat nieuwe gedachten en technieken leidden tot omgekeerde drainage, peilgestuurde drainage en subirrigatie. In het kort komen deze erop neer dat regenwater in perioden van overvloed niet afgevoerd wordt, maar met behulp van drainagesystemen gebufferd wordt voor droge periodes. De locatie, ligging en oriëntatie van drainagebuizen komen hierbij zeer precies en ook daarvoor worden voertuigen, apparatuur en drones met RTK-gps ingezet.

Voordelige opties binnen handbereik
De toenemende populariteit van RTK-gps maakt dat de hardware die hiervoor nodig is, steeds goedkoper wordt. Zo heb je voor pakweg € 700 al een ontvanger die overweg kan met RTK en wil je een extra betrouwbaar signaal, dan ben je met €1.300 al klaar.

Wist u dat u met het MoveRTK-correctiesignaal een premiummerk met dito kwaliteit en betrouwbaarheid heeft voor een heel voordelige prijs? Met LTO ledenvoordeel heeft u voor € 500 al een correctiesignaal inclusief een M2M simkaart en dataverkeer.

Meer informatie

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.