Geluid boven de 80 dB(A) is schadelijk voor het gehoor en kan extra risico’s opleveren in de vorm van vermoeidheid, stress en een verminderde concentratie. Gehoorschade is goed te voorkomen door het nemen van de juiste maatregelen voor werkzaamheden die te veel lawaai maken.
Als je langdurig wordt blootgesteld aan lawaai, door bijvoorbeeld het geluid van handgereedschappen en draaiende motoren is de kans groot dat er schade ontstaat aan het gehoor. Omdat men er niet direct slechter van horen, voelen de meeste mensen niet de noodzaak om maatregelen te nemen.
Het duurt lang voordat iemand écht klachten ontwikkelt. Ouder worden speelt daarbij natuurlijk ook een rol. De kwaliteit van gehoor neemt af, naarmate de jaren vorderen. Iemand die tussentijds wél klachten ontwikkelt, is geneigd ze te ontkennen. Mensen kunnen hun gebreken goed camoufleren. Iedereen wil fit en gezond zijn. Gehoorproblemen staan voor de meeste mensen gelijk aan ouder worden en niemand wil ouder worden.
Door het probleem te negeren, lopen niet alleen werknemers, maar ook werkgevers risico’s. Gehoorschade is niet te genezen. Er bestaat geen medicatie of operatie die een curatieve oplossing biedt. Maar je kunt wel voorkomen dat de schade verergert. Wanneer een werkgever in staat is om een medewerker te laten zien dat hij kampt met gehoorproblemen en hij het gedrag van de medewerker kan beïnvloeden, zodat goede communicatie mogelijk blijft, heb je een belangrijk deel van de oplossing in handen.
Welke problemen als gevolg van lawaai of hard geluid komen het meest voor?
- Minder horen / minder verstaan
Het niet goed kunnen volgen van een gesprek in een geluidrijke omgeving is vaak de eerste vorm van slechthorendheid door lawaai. - Tinnitus / oorsuizen
Wanneer iemand een geluid hoort zonder dat er geluid wordt aangeboden spreek je van Tinnitus ofwel oorsuizen. Dit kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai. - Stress
Bij stress gaat het vaak om het probleem achter het probleem. Gehoorschade kan de oorzaak te zijn.
Schadelijk geluid leidt meestal niet van het één op andere moment tot gehoorverlies. Het is een langzaam proces. Inzicht in het verloop van dit proces maakt het mogelijk om tijdig in te grijpen en (ernstig) gehoorverlies vroegtijdig te voorkomen of beperken Tussen blootstelling aan geluid en diagnose van gehoorverlies doorloopt een werknemer verschillende stadia in een zogenoemde zorgreis.
Werknemers hebben vaak niet in de gaten dat ze gehoorschade ontwikkelen. Ze missen inzicht in de risico’s en doen hierdoor niet al het mogelijke om hun gehoor te beschermen. Pas wanneer iemand inzicht heeft in de risico’s ontstaat er intrinsieke motivatie om zelf met preventie aan de slag te gaan, en gehoorbescherming te gaan dragen. Werkgevers kunnen actie ondernemen om de risico’s beter onder de aandacht te brengen. Vroegtijdige detectie van gehoorschade kan voorkomen dat medewerkers problemen krijgen met hun communicatie
Hoe kan ik gehoorschade voorkomen?
- Geluidsniveau apparaten
Houd bij de aanschaf van machines, gereedschappen en apparaten rekening met het geluidsniveau. - Geluid in kaart brengen
Ga na waar/bij welke werkzaamheden sprake is van lawaai (geluidsniveaus hoger dan 80 dB(A)). - Beperk de blootstelling aan lawaai.
Bijvoorbeeld door het plaatsen van lawaaiige machines in een aparte ruimte of scherm deze machines af en door tijdig onderhoud. Zie ook de tabel in ‘Toelichting op de maatregelen’. - Beperk de duur van de blootstelling aan lawaai.
Bijvoorbeeld door werkzaamheden met veel geluid af te wisselen met stillere werkzaamheden. - Goede voorlichting
Geef werknemers die dagelijks worden blootgesteld aan geluidsniveaus van 80 dB(A) of hoger en piekgeluidsdrukken van 112 Pa of hoger, goede voorlichting en instructies. - Gehoorbeschermingsmiddelen
Zorg voor goede en passende gehoorbeschermingsmiddelen.
Krijg ik auditieve hulpmiddelen vergoed?
Heb je problemen met je gehoor? Dan is het fijn om te weten dat je een vergoeding voor een hoortoestel kunt krijgen. Een hoortoestel krijgt u voor een deel vergoed uit uw basisverzekering een keer per vijf jaar. U betaalt een eigen bijdrage van 25%. Deze kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering.
U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.
Hulp bij preventieve maatregelen?
Kijk ook wat uw zorgverzekeraar verder voor u kan doen. Bijvoorbeeld CZ ondersteunt werkgevers zoveel mogelijk in deze reis. Zo kunnen onze experts samen met werkgevers de urgentie van de risico’s inventariseren en analyseren en een plan van aanpak maken. Wat kun je in preventief opzicht doen? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers met gehoorverlies inzetbaar en productief blijven?
Om de juiste (preventieve) maatregelen te nemen is kennis van het interventieaanbod vereist. Welke aanbieders zijn er en op welk specialisme onderscheiden zij zich? CZ heeft de markt van preventieve en curatieve interventies en hun aanbieders in kaart gebracht en de meest effectieve interventies geselecteerd waar werkgevers en hun medewerkers op groepsniveau of individueel gebruik van kunnen maken.
Vanaf half november worden de inhoud van de pakketten van de zorgverzekeringen in het LTO Collectief bekend gemaakt. Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor een bericht.