Voor Mark en Jeroen Karstenberg uit Nieuw-Dordrecht was de stap naar LTO Verzekeringen geen uitgemaakte zaak. Al kenden de Drentse akkerbouwers adviseur Remy Kruize wat langer, bij de keuze voor een verzekeraar spelen de kosten natuurlijk ook een rol. at wordt door de adviseur zelf beaamt.
‘We kennen elkaar al 30 jaar, daardoor zijn de lijntjes kort, maar de premie is voor hen het belangrijkst.’ ‘Remy heeft zeker een gunfactor, maar toen hij de zaken doorrekende, kwam er gewoon een veel scherpere prijs uit’, stelt Jeroen (40) vast. De drie jaar jongere Mark knikt: ‘Remy snapt het gewoon en weet hoe het werkt. Dat het om geld draait, wat je beter wel of niet kunt verzekeren; hij zoekt de dingen goed uit en is heel serieus in zijn vak.’ Genoeg veren voor de adviseur van LTO Verzekeringen, de gebroeders Karstenberg waren gewoon ook heel erg toe aan een overstap: de vorige verzekeraar paste niet meer bij het snelgroeiende bedrijf. Want het gas ging er vol op bij de aardappelboeren, die ook suikerbieten, graan en een beetje gras verbouwen.
In 1955 begonnen opa en oma het bedrijf aan de Vastenow in Nieuw-Dordrecht, een dorp onder de rook van Emmen. Vader Karstenberg had niets met het boerenleven en ging het onderwijs in, maar Mark en Jeroen liepen als kleine kinderen al rond bij opa en oma. Het was dus niet vreemd dat juist zij in 2001 het bedrijf overnamen. Van 13 hectare eigen grond en 7 hectare pacht, werd een groeispurt ingezet naar 120 hectare eigen grond. ‘We hadden maar één doel voor ogen: vol gas groeien. In het begin heb je daar nog tijd voor’, schetst Jeroen. Ze hebben door de droogte twee slechte jaren achter de rug. Hun voordeel: Jeroen en zijn vrouw runnen nog een uitzendbureau en de vrouw van Mark werkt als revalidatiearts. Met zo’n scherpe doelstelling moeten de verzekeringen ook goed geregeld worden. ‘In principe kijken we om de 5 jaar hoe het ervoor staat, dat moet met een boekhouder en een bestrijdingsmiddelenadviseur ook. Anders loop je de kans bedrijfsblind te worden’, weten de broers.
‘Wat je niet zelf kunt dragen, moet je verzekeren’, is hun stelregel. ‘De tractor, de kraan, de gebouwen, brand- en stormschade, rechtsbijstand en de algemene wettelijke aansprakelijkheid; we hebben het allemaal via Remy verzekerd’, somt Jeroen op. ‘Dan is het wel grappig dat je al pratende ook na gaat denken, bijvoorbeeld over de bult aardappelen op het land. Kun je die verzekeren? Remy heeft dat uitgezocht en ja hoor, dat kan ook’, glimlacht Mark. ‘Zo nemen we elk jaar alles door met Remy. Hij komt hier geregeld en dat is heel belangrijk, zo weet je wat je aan elkaar hebt’, benadrukt Jeroen.
Schades hebben ze door de jaren heen wel gehad, maar alleen kleine gevallen. ‘Een auto haalde de rooimachine in en tikte deze licht aan; dat werd een deukje. Jeroen reed achter me en zag het gebeuren, het is geruststellend dat dit verzekerd is.’ Of die keer dat de grote schuurdeur openwaaide, precies tegen de auto van de buurman. ‘In de praktijk bellen we Remy en alles wordt zonder gedoe geregeld’, weet Jeroen uit ervaring.
Ga naar LTO Verzekeringen