‘Wees alert op digitale risico’s’

8 juni 2023

|

Rose

Boeren en tuinders lopen veel digitale risico’s, stelt Erik Arentsen. Hij is voor LTO-leden vaste contactpersoon bij KPN. De belangrijkste risico’s zijn phishing mails en onveilige websites. Arentsen adviseert leden hoe ze de risico’s zoveel mogelijk kunnen verkleinen.

LTO-leden kunnen bij Arentsen terecht voor vragen over vaste telefonie, mobiele telefonie, tv, wifi en zakelijk internet. Hij heeft regelmatig leden aan de lijn. Het gaat de laatste tijd steeds vaker over de risico’s die ze online lopen en wat daar tegen te doen is. Als boer of tuinder ben je altijd en overal aan het werk en ben je vaak online. Internet is onmisbaar voor je bedrijf. Je wilt je bedrijfsgegevens niet in gevaar brengen en ook niet het slachtoffer worden van phishing mails, per ongeluk malafide websites bezoeken of schadelijke apps downloaden. Iedereen krijgt phishing mails. Cybercriminelen proberen met deze valse berichten geld, persoonlijke gegevens of wachtwoorden te stelen. Vaak zijn zulke mails wel te herkennen, geeft Arentsen aan, zeker als je er dagelijks mee te maken hebt, maar ze worden steeds professioneler gemaakt en daardoor steeds moeilijker te onderscheiden van gewone mails. ‘Vaak wijkt zo’n mail of website maar op kleine details af van de echte’, vertelt Arentsen. ‘Het gaat bijvoorbeeld om een puntje of een streepje meer of minder, of een o in plaats van een nul.’ Als de ontvanger dat niet ziet en erop klikt, komt hij of zij op een onveilige website, die bijvoorbeeld gegevens steelt of de hele computer kan overnemen.

EXTRA VEILIG INTERNET

KPN biedt zakelijke klanten een effectieve manier om deze risico’s te beperken met de optie ‘Extra Veilig Internet’. Extra Veilig Internet is in combinatie met KPN EEN MKB gratis aan te vragen. KPN EEN MKB is één totaaloplossing voor alle telecom- en ICT-diensten, zoals mobiel en vast bellen, interactieve tv, wifi en dus ook veilig internet. Arentsen legt uit dat KPN 24/7 onveilige websites vindt en direct blokkeert. Het bedrijf blokkeert dagelijks bijvoorbeeld 200.000 kwaadaardige websites, 50.000 phishingmails en 750.000 onbetrouwbare DNS-aanvragen. Heel vaak gebeurt dat vrijwel direct nadat ze rondgaan, nog voordat ze veel schade kunnen berokkenen. Gebruikers van Extra Veilig Internet lopen zo vrijwel geen risico dat ze te maken krijgen met zulke criminele aanvallen, die veel ongemak, tijd en geld kunnen kosten. Binnenkort introduceert KPN ook Extra Veilig Internet Mobiel binnen KPN EEN MKB.

Arentsen benadrukt dat Extra Veilig Internet geen antivirusprogramma is. Het blijft dus altijd nodig om ook een goed antivirusprogramma te installeren. ‘Het voordeel van het pakket voor LTO Ledenvoordeel is dat we dit continu blijven uitbreiden, niet alleen met handige diensten, maar ook met diensten die zorgen voor extra veiligheid’, vertelt Arentsen. ‘We brengen niet alleen de communicatie bij elkaar met de totaaloplossing van KPN EEN MKB, maar we zorgen ook dat het veilig is op een toegankelijke manier.’ Heeft u vragen? Schroom dan niet en stel die aan Erik Arentsen, mail naar ledenvoordeel@kpnlto.nl of bel 085-4884756. Ook kunt u informatie vinden op KPN een MKB

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.