‘Dynamische stroomprijzen zijn voor mij ideaal’

11 maart 2020

|

Rose

Het aanbod van duurzame energie wordt steeds groter en omdat deze bronnen veel of weinig aanbod hebben afhankelijk van tijd en seizoenen, wisselt de prijs van groene stroom ook sterk.

Het dynamische tarief varieert per dag en zelfs per uur. Energiegebruikers die hier slim op inspelen, kunnen veel voordeel boeken. Kalkoenhouder Theo Coumans betrekt stroom via LTO Ledenvoordeel van NieuweStroom op basis van een Flex-contract. Hij realiseert zo al vijf jaar een besparing van circa 3.000 euro per jaar op zijn energierekening. Zijn stroomverbruik wordt gekoppeld aan de dynamische prijzen van de daghandelsbeurs EPEX. Daarbovenop betaalt Coumans een vaste kleine opslag per kilowattuur. ‘Door als LLTB-lid gebruik te maken van het collectieve LTO Ledenvoordeel bij NieuweStroom, profiteer ik van extra financieel voordeel.’

Uit een analyse van de verbruikscijfers en de kilowattuur-prijzen, signaleerde Coumans dat ruim 30 procent van zijn jaarverbruik in de maanden juli en augustus valt. De verklaring hiervan is duidelijk. ‘In deze warme zomermaanden draaien alle ventilatoren normaliter dag en nacht op volle toeren om de stallen koel te houden. Dan schiet het stroomverbruik omhoog. Wat blijkt: juist in die twee maanden is de stroomprijs vaak het laagst. Enerzijds komt dit door het aanbod van veel zonne-energie en anderzijds is door de vakanties en de lange dagen de stroomafname aanzienlijk lager’, legt hij uit. ‘Door het grote aanbod aan de ene kant en de lage vraag aan de andere kant, gaat de prijs op markt deze maanden (overdag) fors onderuit. In mijn situatie ideaal.’

Werkelijk verbruik
Coumans betaalt een maandelijks voorschot. Dit wordt tweemaandelijks verrekend met het werkelijke verbruik. Daartoe worden de ‘slimme digitale meters’ op afstand steeds uitgelezen.
Nadelen van het systeem met dynamische prijzen kan Coumans niet benoemen, of het moet zijn dat op sommige piekmomenten in de vraag de prijs weleens ruim 8 cent per kilowattuur bedraagt. ‘Maar daar staat tegenover in de zomer regelmatig slechts circa 1 cent.’ Bovendien zit hij niet vast aan een contract, hij mag ieder moment opzeggen, zonder boete.

Ondanks de mogelijkheid die hij heeft om het verbruik continu bij te houden, doet Coumans dat niet. Zijn bedrijfsactiviteiten stuurt hij ook niet op de piektarieven, al zou dat bij andere bedrijven een interessante optie kunnen zijn. Of collega-agrariërs ook een dergelijk voordeel kunnen behalen, durft hij niet te zeggen. Hij adviseert collega’s de voor- en nadelen van stroomafname op basis van dynamische prijzen voor het eigen bedrijf goed te analyseren. ‘Bij mijn kalkoenbedrijf, en het daarmee samenhangend verbruikspatroon, past het prima.’

  • Korting vaste opslag

NieuweStroom

De energiemarkt fluctueert door het aanbod van wind- en zonne-energie. Daar kunt u van profiteren met de dynamische tarieven van NieuweStroom.
Bekijk dit voordeel

energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.