Twee keer zoveel satellieten voor hetzelfde geld

23 november 2020

|

Rose

Sinds half november gloort er iets moois aan de horizon. Iets waarvan u als gebruiker van een GPS-systeem en het MoveRTK-correctiesignaal veel profijt gaat hebben tijdens uw werkzaamheden. Sinds die tijd zijn namelijk de satellietsystemen van het Europese Galileo en het Chinese Beidou beschikbaar. En dat betekent ruim twee keer zoveel satellieten voor hetzelfde geld!

Tot dusver waren van de Global Navigation Satellite Systems (GNSS) 32 Amerikaanse GPS en 24 Russische Glonass satellieten beschikbaar. Nu zijn daar 25 Galileo en 35 Beidou satellieten bijgekomen die ook in een baan om de aarde draaien. Dit betekent dat iedere GNSS-ontvanger meer satellieten kan gebruiken met als resultaat een snellere initialisatie, een snellere ‘RTK fix’ in vaktermen, en een nog hogere nauwkeurigheid met deze RTK-correctiesignalen.

Glonass destijds grootste verbetering
Het Glonass-stelsel is ondertussen 15 jaar in gebruik voor RTK en werd destijds door de Russen gelanceerd als tegenhanger van het Amerikaanse militaire GPS-stelsel. Feitelijk hebben Europa en China nu hetzelfde gedaan, ze willen niet afhankelijk zijn van andere satellietsystemen nu nauwkeurige positionering en navigatie onmisbaar zijn geworden. In de (land)bouw, waar het MoveRTK-correctiesignaal wordt gebruikt, wordt de introductie van Glonass als de grootste verbetering (op positioneringsvlak) van de laatste 10 jaar gezien. Waarom? Omdat bij werken in stedelijke omgevingen en in bosrijke omgevingen vaak maar een beperkte horizon en dus een beperkt aantal satellieten zichtbaar – binnen bereik – is. Door de komst van Glonass verdubbelde het aantal zichtbare satellieten nagenoeg.

Datzelfde is nu opnieuw het geval. Van de 25 + 35 extra satellieten is er altijd wel een aantal zichtbaar in Europa en in Nederland. Zo kan het zijn dat uw GNSS-ontvanger nu bij een halve horizon, ofwel langs gebouwen of onder een bomenrij, zomaar 15 tot 18 satellieten ziet die voorheen alleen bij een hele horizon, ofwel vrij zicht, beschikbaar waren.

Sneller en nauwkeuriger
U zult merken dat de initialisatie bij de opstart van uw GNSS-systeem en stuurautomaat een stuk sneller gaat dan voorheen. Dat heeft ook te maken met de meer geavanceerde technologieën aan boord van de nieuwste Galileo en Beidou satellieten. Sommige GPS en Glonass satellieten draaien ondertussen namelijk al weer ruim 20 jaar rond de aarde. De nieuwste satellieten zenden uit op meer frequenties waardoor de signalen beter atmosferische storingen kunnen modelleren en dat komt de nauwkeurigheid op aarde ten goede.

Er zit wel een addertje onder het gras, want uw GNSS-apparatuur moet wel geschikt zijn om signalen van de Galileo en Beidou satellieten te kunnen ontvangen. Verschillende recente en nieuwe apparatuur kan dat maar vraag dit bij twijfel na bij uw leverancier(s).

Voor het MoveRTK-correctiesignaal is de uitbreiding geen probleem, sterker nog, u krijgt ruim twee keer zoveel satellieten voor hetzelfde geld!

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.