Zorgverzekeringen 2024… wat verandert er?

20 september 2023

|

Rose

Afgelopen Prinsjesdag zijn de nieuwe wettelijke veranderingen in de basisverzekering bekend gemaakt door het kabinet. Deze veranderingen zijn voor alle zorgverzekeraars gelijk. De belangrijke veranderingen voor u op een rijtje:

  • De nominale zorgpremie zal naar verwachting stijgen naar  € 1.792 per jaar. Er wordt uitgegaan van een stijging van ongeveer € 12 per maand voor de basisverzekering.
  • Voor 2024 is de zorgtoeslag weer op de standaard manier vastgesteld. De maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens wordt dan op jaarbasis € 1.523. De maximale zorgtoeslag voor meerpersoonshuishoudens gaat op jaarbasis naar € 2.913.
  • Het eigen risico zal tot 2026 bevroren blijven. Dat betekent dat het verplichte eigen risico in 2024 € 385 is. Net als in eerdere jaren.

Dit verandert er in de basisverzekering

Fysio- en oefentherapie in het kader van valpreventie
Op dit moment zijn er beperkingen in de vergoeding van fysio- en oefentherapie. Vanaf 2024 verandert dit voor ouderen die een hoog valrisico én onderliggende klachten hebben. Zij krijgen een vergoeding voor een beweegprogramma met begeleiding van de fysiotherapeut.

Flexibelere inzet kraamzorg
Vanaf 2024 kunnen gezinnen tot 6 weken na de bevalling kraamzorg krijgen. Nu ligt de grens nog op de tiende dag na de bevalling.

Paramedische herstelzorg na corona
Deze regeling wordt verlengd. Al sinds 18 juli 2020 is paramedische herstelzorg voor covid onder voorwaarden toegelaten tot het basispakket. Het gaat daarbij om fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek. De vergoeding voor deze zorg wordt verlengd tot 1 januari 2025.

Premie bekendmaking

Uiteindelijk bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de hoogte van de definitieve premie. Uiterlijk 12 november moeten zorgverzekeraars hun premies voor de zorgverzekering bekendmaken. Na de bekendmaking is het tijd om te vergelijken en eventueel over te stappen. Ook als u tevreden bent is het toch slim om de nieuwe verzekering goed te bekijken omdat deze elk jaar veranderd. Niet alleen de premie wijzigt, maar bijvoorbeeld ook aanvullende pakketten en de verzekeringsvoorwaarden.

De zorgvergelijker van het LTO Zorgcollectief en dat van Agro+Zorg wordt medio november 2023 aangepast voor het komende verzekeringsjaar. Het LTO Zorgcollectief is speciaal voor ondernemers in de agrarische sector. Agro+Zorg is voor iedereen die in de agrarische sector werkt, uitgezonderd van tijdelijke internationale werknemers. Daarvoor heeft LTO Arbeidskracht een uniek zorgcollectief.

Bron: Consumentenbond

Blijf op de hoogte

Wilt u een seintje als de tarieven bekend zijn geworden medio november? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van het LTO Zorgcollectief of het Agro+Zorg collectief via onderstaande knop.

Reminder

Medio november maken de zorgverzekeraars hun nieuwe aanbod en de tarieven bekend. Wilt u op de hoogte blijven?
Bekijk dit voordeel

Zorgverzekeringen nieuws

7 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: zit u goed of stapt u over?

December is het perfecte moment om kritisch naar uw zorgverzekering te kijken en eventueel over te stappen naar een nieuwe aanbieder.

6 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: leden krijgen meer voordeel

Het selecteren van een zorgverzekering is méér dan een financiële afweging. U wilt het beste pakket afgestemd op uw (zorg)behoeften.

20 november 2023

Zó zit dat met fysiotherapie

De premies en pakketten van de Nederlandse zorgverzekeringen zijn bekend en december is dé overstapmaand.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.