Overstappen op zonne-energie?

Belangrijk bij zonnepanelen is de prijs-kwaliteitverhouding. Leveren ze genoeg rendement en is de installatie goed? Tenten Solar heeft al honderden zonnepanelen-installaties naar volle tevredenheid geïnstalleerd in de agrarische sector. U bent verzekerd van een zonnepanelen-installatie die aan de Scope 12 voldoet. Onze keuze viel op Tenten Solar omdat zij veel ervaring hebben en goede service en advies geven.

Bel een van onze adviseurs of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Kom ook naar de Infoavond op 10 juli!

Bent u geïnteresseerd in duurzame energie? En wilt u meer weten over onder andere accu’s en zonnepanelen? Tijdens de informatieavond op 10 juli leert u alles over de mogelijkheden voor agrarische bedrijven. Verschillende experts informeren u deze avond over subsidies, zonnepanelen, materialen, accu’s, energiemanagement, prijzen, terugverdientijden en energieleveranciers. We sluiten de avond af met een borrel waarbij u ook met andere LTO-leden ervaringen en ideeën kunt uitwisselen.

Kunnen wij u helpen?

Joah (foto) en Velca helpen u graag met een onafhankelijk en vrijblijvend advies. Bel ons op werkdagen van 8.30-17.00 uur of stuur een e-mail naar info@ltoledenvoordeel.nl.

Veel ervaring boerenbedrijven

LTO Ledenvoordeel heeft diverse zonnepanelenleveranciers met elkaar vergeleken. Hierbij hebben we goed gekeken naar de wensen van LTO-leden die we hebben door vertaald in een pakket van eisen en op basis daarvan komt Tenten Solar het beste uit de bus als het gaat om: prijs, kwaliteit, service en rendement. Zij zijn officieel Zonnekeur-installateur met eigen importeurs en biedt verschillende configuraties (bijv. i.c.m. powermanagement). Tenten Solar heeft jarenlange ervaring in de agrosector met al ruim 750 tevreden klanten in het hele land.

Tegenwoordig zijn er zoveel soorten zonnepanelen en leveranciers dat het moeilijk is om uit te vinden wat voor jouw de beste optie is. En door de grootte van de investering is een goede afweging noodzakelijk. Onze inkopers kijken daarom naar prijs per wattpiek, maar ook naar het uiteindelijke rendement. We hebben leveranciers van zonnepanelen vergeleken op onderdelen als prijs, kwaliteit en ervaring en naar zaken als service & garantie en natuurlijk het veilig werken bij de installatie op het dak.

Zo krijgen leden via LTO Ledenvoordeel niet alleen een scherpe prijs, maar ook een geschikte leverancier met ervaring én een PV-systeem wat zijn waarde dubbel en dwars terugverdient. Twijfelt u nog of zonnepanelen voor u interessant zijn? Neem gerust contact op met de adviseurs LTO Ledenvoordeel. Op basis van een aantal gegevens zoals verbruik en aansluiting kunnen wij u meestal binnen 5 minuten op weg helpen. Of bekijk de veelgestelde vragen.

Wat zijn de voordelen van investeren in duurzame energie ?

U bent niet afhankelijk van fluctuerende energieprijzen. Heeft u de mogelijkheid om zelf te investeren, dan zijn zonnepanelen qua rendement in veel gevallen de meest interessante optie. Tegelijkertijd moet u als 100% eigenaar wel zelf het onderhoud regelen. De terugverdientijd van zonnepanelen varieert per situatie. Naast fysieke zaken, zoals de stand van het dak en de ligging, spelen deze factoren een rol:

Hoe werkt het?

Welke stappen zet u naar zonne-energie?

 1. Informeer bij de adviseurs van LTO Ledenvoordeel naar zonnepanelen in uw situatie.
 2. Interessant? Vraag dan een gesprek aan waarbij Tenten Solar uw bedrijf bekijkt en u een vrijblijvende offerte op maat krijgt.
 3. Bekijk voor welke financiële regelingen u in aanmerking komt zoals de mogelijkheden voor subsidie en investeringsaftrek bij uw investering. Wij onderzoeken voortdurend alle ins-en-outs van zonne-energie. Laat eventueel een berekening maken door een expert.
 4. Tenten Solar regelt in overleg met u de plaatsing en de keuring van de zonnepanelen.

De installatie bij familie De Wit werd van begin tot eind geregeld door Tenten Solar. In bovenstaande video ziet u het hele proces van opdracht tot eindresultaat.

Subsidies en financiering

Belastingvoordelen en subsidies maken duurzame investeringen financieel nog interessanter. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de investeringsaftrek (EIA of KIA), ISDE of SDE++ subsidies. De adviseurs van Tenten Solar gaan altijd eerst bij potentiële klanten langs om met hen de details te bespreken. ‘We vertellen dan over de salderingsregeling, verzekeringen, materialen, subsidies, veiligheid en doorlooptijd. Daarmee nemen we de meeste vragen en zorgen weg.’

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

 • Hoeveel bespaar ik op zonnepanelen via LTO Ledenvoordeel?

  LTO Ledenvoordeel heeft prijsafspraken gemaakt met Tenten Solar. Deze installateur is naar voren gekomen na dat ze een aantal vraagbundelingsrondes heeft gewonnen. Sinds een aantal jaren is Tenten Solar vaste aanbieder van LTO Ledenvoordeel. Dit heeft als voordeel dat er afspraken gemaakt kunnen worden over meerdere merken en types zonnepanelen en omvormers.

  Wij blijven vergelijken en zien nog steeds behoorlijke verschillen tussen leveranciers. De aanbiedingen die via ons raamcontract gaan behoren altijd tot beste prijs kwaliteitverhouding. Zo weet u dus zeker dat u niet te veel betaalt en wel goede kwaliteit krijgt.

 • Hoeveel moet ik opwekken?

  Heeft u een kleinzakelijke aansluiting? Probeer dan net zoveel op te wekken als u verbruikt. Per saldo komt u dan op nul uit. U profiteert dan volledig en optimaal van de salderingsregeling op de energiebelasting.

 • Kan ik met zonnepanelen van het energienet af?

  Niet zo eenvoudig. Het gebruik van accutechniek staat nog in de kinderschoenen (lees: is duur). Waarschijnlijk zal dit in de toekomst wel rendabel worden, maar zelfs dan blijft een netaansluiting nog lang essentieel. LTO Ledenvoordeel houdt de markt nauwgezet in de gaten.

  Wilt u als grootzakelijk gebruiker meer weten over op en afschakelen tijdens piekuren? Neem dan contact op met onze partner NLgroen over noodvermogen.

 • Kan ik de stroom gebruikten voor mijn privéwoning?

  Veel ondernemers hebben een aparte aansluiting voor het bedrijf en een aparte voor de woning. Staat uw woning op hetzelfde perceel als uw bedrijf volgens de WOZ-beschikking? Dan laat u uw energieaansluitingen bij uw energieleverancier clusteren en de energiebelasting verrekenen.

 • Kan ik belastingaftrek krijgen?

  Kleinzakelijke ondernemers (maximaal 3×80 Ampère) kunnen gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) of Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
  De EIA, ISDE of SDE++ kunnen overigens niet in combinatie met elkaar gebruikt worden voor één en dezelfde investering. Het is dus goed om te kijken wat voor uw investering het meest oplevert. 

 • Kan ik SDE++ aanvragen?

  Bent u een grootzakelijke gebruiker? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). Deze subsidie is onder andere bedoeld voor agrarische bedrijven die grootschalig hernieuwbare (duurzame) energie opwekken of de CO2-uitstoot verminderen.
  Ondernemers kunnen dit jaar opnieuw de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) aanvragen. In de aanvraagronde 2024 is er € 11,5 miljard beschikbaar voor energie-opwek en CO2-vermindering door bedrijven. Dat is € 3,5 miljard meer dan vorig jaar. Ook komen er enkele technieken bij om dat te doen. Bedrijven en non-profitorganisaties kunnen de SDE++ dit jaar vanaf 10 september aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op 10 oktober 2024 sluit de aanvraagronde weer.

  Projecten met zonnepanelen en windmolens op land die in 2024 de SDE++ aanvragen, krijgen vanaf dit jaar minder subsidie als de verkoop van stroom hoge winsten oplevert voor het bedrijf. RVO gaat dit verrekenen. De minister benadrukt dat het verrekenen van hoge winsten vanwege de Europese regels voor staatssteun verplicht is. Ook de hoge elektriciteitsprijzen van de laatste jaren zijn daar aanleiding voor. Verder vervalt de subsidie voor de stroom die het bedrijf zelf verbruikt.

 • Kan ik ISDE aanvragen?

  Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunnen zakelijke gebruikers een tegemoetkoming krijgen voor het verduurzamen van uw productieproces, gebouw of te verhuren woning. Dat kan met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een kleine windturbine. Tussen 1 januari 2024 en 31 december 2027 is het totale budget € 20 miljoen.

  LET OP: Vanaf 2024 is er geen ISDE-subsidie meer voor zonnepanelen.

 • Wat is het voordeel van salderen?

  Salderen is een interessante regeling die de overheid de energieleverancier heeft opgelegd. De hoeveelheid stroom die je niet zelf gebruikt lever je terug aan het net en wordt weggestreept tegen stroom die je gebruikt. Lever je meer terug dan je gebruikt dan krijgen kleine aansluitingen hiervoor doorgaans een terugleververgoeding. De regeling wordt stap voor stap afgebouwd, maar als je dit jaar nog investeert is een terugverdientijd nog een stukje korter.

 • Kan ik subsidie krijgen?

  Er is geen landelijke aankoopsubsidie. Wel zijn er gemeenten met regelingen en dit zijn vaak gunstige leningen. En eventueel komt u in aanmerking voor een van de regelingen van de overheid zoals SDE++ (grootzakelijk). Daarnaast zijn er regelingen zoals EIA/KIA om duurzame investeringen af te trekken. Overleg dit met uw accountant of een adviseur want als u van de ene regeling gebruik maakt komt u vaak niet meer in aanmerking voor de ander. Dus het is slim om goed uit te zoeken welke regeling het voordeligst is.

 • Mijn dak is niet op het zuiden, kan ik dan wel zonnepanelen plaatsen?

  Ja. Doordat panelen steeds beter en goedkoper worden, wordt de oriëntatie van het dak steeds minder belangrijk. Veel installaties worden tegenwoordig op oost- en west daken gelegd. Zelfs een installatie op Noord-Oost of Noord-West georiënteerd dak kan rond gerekend worden.

 • Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

  De levensduur van zonnepanelen kan tegenwoordig oplopen tot wel 40 jaar. Vanuit Duitse ervaring kunnen we zeggen dat 25 jaar geen probleem is. Dit is een waarde die de fabrikant of installateur niet snel zou communiceren. Zij spreken over een gegarandeerde opbrengst over een periode, bijvoorbeeld 25 jaar. Het vermogen van zonnepanelen neemt ieder jaar wel iets af. Dit heet degradatie. Deze afname is minimaal en een aantal tienden per jaar. De omvormer gaat minder lang mee. Ga er van uit dat deze na 12 tot 15 jaar vervangen dient te worden.

 • Moet ik de allerbeste kwaliteit zonnepanelen kiezen?

  Sommige aanbieders zullen panelen promoten als de nieuwste generatie met extra veel opbrengst per paneel. Dat klinkt leuk, maar als je een groot dak hebt is dat bijzaak. Het is belangrijk dat je installatie jaren lang mee gaat. Kies daarom vooral voor betrouwbaarheid. Merken als Q-cell, Seraphim en Sunrise hebben een goede reputatie en degraderen minder over de jaren heen. Bij sommige (grotere) projecten vraagt de bank of financier soms om Tier 1 merken. Check dat met de geldverstrekker.

 • Welke soorten zonnepanelen zijn er?
  Kies ik beter blauwe of zwarte zonnepanelen?

  Beiden kunnen een prima keuze zijn. Tegenwoordig heb je steeds vaker te maken met monokristalijne panelen. Hiervan zijn de cellen zwart. De cellen worden op een white sheet ondergrond geplaatst of op een black sheet ondergrond. De structuur van panelen met een white sheet ondergrond kan esthetisch als minder mooi betiteld worden. Deze panelen zijn wel de volumepanelen en daarmee goedkoper. Bij particulieren zien we vaak zwarte panelen. Er zijn verschillen in de techniek en uiterlijk (lees hier meer over op de website van de consumenten bond). Twijfelt u? Veel installateurs kunnen beide leveren, dus vraag gewoon meerdere offertes aan.

Vraag een offerte aan

Door gezamenlijk in te kopen met LTO Ledenvoordeel bent u verzekerd van goede kwaliteit en een scherpe prijs. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan.

Zonnepanelen nieuws

11 juni 2024

Zonnepanelen rendabel of niet?

Vraagt u zich ook af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Nu er steeds vaker terugleverkosten gerekend worden en de salderingsregeling misschien vervroegd wordt afgebouwd, vragen veel ondernemers zich af of het nog zinvol is om nu te investeren in zonnepanelen. Het antwoord is dat het zeker zin heeft.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

25 januari 2024

Investeer nú in zonnepanelen 2024

Speelt u net als veel andere ondernemers met de gedachte om te investeren in zonnepanelen?

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.