Voorkom gehoorschade!

30 mei 2024

|

Rose

Te lange blootstelling aan hard geluid zonder gehoorbescherming in de agrarische sector, kan blijvende schade aan het gehoor veroorzaken. Maar ook harde muziek tijdens uitgaan, concerten, muziek luisteren via oordopjes kunnen schadelijke gevolgen hebben..

Er zijn verschillende vormen van gehoorschade door te veel lawaai. Bij lawaaidoofheid heeft u bijvoorbeeld moeite zachte geluiden te horen. Maar bij oorsuizen hoort u een piep of suizen in uw oor. Deze twee vormen komen ook samen voor. Ook agrariërs lopen risico op gehoorschade, omdat zij vaak werken met luide apparatuur en machines.

Oorzaak gehoorschade

Geluid bestaat uit golfbewegingen, die het oor binnenkomen via het trommelvlies. Het trommelvlies gaat meebewegen en geeft de trilling verder door. Uiteindelijk komen de trillingen aan bij de haarcellen midden in het oor.

Bij zachte geluiden zijn de golfbewegingen klein, bij harde geluiden zijn ze groot. Het trommelvlies en de haarcellen krijgen een grotere klap als het geluid hard is. Daardoor ontstaat bij hard geluid schade aan de haarcellen. In het begin kunnen deze zich nog herstellen. U heeft dan tijdelijk klachten zoals:

  • Geen hoge tonen kunnen horen
  • Een fluitende toon of suizen in het oor
  • Oorpijn

Als de haarcellen vaak hard geluid moeten verdragen, kunnen ze zich na een tijdje niet meer herstellen. De schade is dan blijvend en u bent lawaaidoof geworden. U heeft steeds meer moeite om zachte geluiden te horen. Ook oorsuizen kan ontstaan door schade door te veel lawaai. Over de precieze oorzaak is minder bekend.

Gehoorschade voorkomen

U kunt gehoorschade met de onderstaande tips voorkomen:

  • Draag oordoppen of een gehoorkap als u werkt bij luide apparatuur of machines
  • Zet muziek op uw koptelefoon niet te hard
  • Gebruik oordoppen als u naar concerten gaat

Geluid tot 80 decibel onschadelijk

Hoe hard geluid is, wordt gemeten in decibellen. Hoe meer decibellen, hoe harder het geluid. Geluid tot 80 decibel is onschadelijk. U kunt er dan 8 uur zonder problemen naar luisteren. Maar let op:  voor elke 3 decibel meer, wordt de tijd gehalveerd! Dus lawaai van 83 decibel kunt u maar 4 uur zonder gevolgen beluisteren. Een mp3-speler of telefoon kan al een sterkte van 115 decibel bereiken. Op zijn hardst kunt u hier minder dan 1 seconde veilig naar luisteren.

De grenswaarde (wettelijke norm) voor gehoorbescherming is 80 dB(A) bij een blootstelling van 8 uur per dag. De verschillende geluidsniveaus met de daarbij horende plicht van de werkgever zijn:

  1. Geluid > 80 dB: gehoorbescherming ter beschikking stellen, training en informatie voor het personeel.
  2. Geluid > 85 dB: dragen van gehoorbescherming is verplicht.
  3. Geluid > 87 dB: de grenswaarde die voor werknemers niet mag worden overschreden.

Wanneer gehoorbescherming gebruiken?

Het correct inschatten van welk lawaai wel of niet schadelijk is voor je gehoor is niet eenvoudig. De ene persoon is gevoeliger voor lawaai dan de andere. Bovendien zijn onze oren uitgerust met een klein trucje, dat we habituatie of gewenning noemen. Hierdoor raken onze oren gewend aan de geluidsdruk waardoor we het als minder storend gaan ervaren, maar dat maakt het niet minder schadelijk voor onze oren.

Ons gehoor gaat er hoe dan ook met de jaren beetje bij beetje op achteruit. Er kan een moment komen dat u gebruik moet gaan maken van hulpmiddelen. Lyreco heeft keuze uit een grote verscheidenheid aan types gehoorbescherming variërend van eenvoudige oordopjes tot actieve gehoorkappen:

tabel pag 45 ppe gehoorbescherming

Indien de bescherming van één enkele variant onvoldoende is, kan een combinatie gemaakt worden van oordopjes en een gehoorkap. Wilt u advies op maat? Neem dan contact op met Lyreco of bekijk hoe u ledenvoordeel kunt krijgen op persoonlijke beschermingsmiddelen op onze website.

  • -30%

Lyreco (werkplaats & kantoor)

30% korting op aanschaf werkplaatsbenodigdheden.
Bekijk dit voordeel

Werkplaats-en-kantoor nieuws

8 april 2024

Bescherm uw werknemers tegen de zon

Werken op het land brengt vele uitdagingen met zich mee, waaronder langdurige blootstelling aan de zon. Zonnebrandcrème biedt bescherming.

4 september 2022

Tips over omgaan met stof

Steeds meer ondernemers schenken aandacht aan stof en zijn zich bewust van het feit dat stof een sluipmoordenaar kan zijn, stelt adviseur Marcel van Diepen van Stigas.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.