Voorkom gehoorschade!

29 juni 2016

|

Rose

Te lange blootstelling aan hard geluid zonder gehoorbescherming in bijvoorbeeld de agrarische sector, kan blijvende schade aan het gehoor veroorzaken. Maar ook harde muziek tijdens uitgaan, concerten, muziek luisteren via oordopjes. Er zijn verschillende vormen van gehoorschade door te veel lawaai. Bij lawaaidoofheid heeft u moeite zachte geluiden te horen. Bij oorsuizen hoort u een piep of suizen in uw oor. Deze twee komen ook samen voor. Ook agrariërs lopen risico op gehoorschade, omdat zij vaak werken met luide apparatuur en machines.

Oorzaak gehoorschade

Geluid bestaat uit golfbewegingen. De golfbewegingen komen het oor binnen bij het trommelvlies. Het trommelvlies gaat meebewegen en geeft de trilling verder door. Uiteindelijk komen de trillingen aan bij de haarcellen midden in het oor.

Bij zachte geluiden zijn de golfbewegingen klein, bij harde geluiden zijn ze groot. Het trommelvlies en de haarcellen krijgen een grotere klap als het geluid hard is. Daardoor ontstaat bij hard geluid schade aan de haarcellen. In het begin kunnen deze zich nog herstellen. U heeft dan tijdelijk klachten zoals:

  • Geen hoge tonen kunnen horen
  • Een fluitende toon of suizen in het oor
  • Oorpijn

Als de haarcellen vaak hard geluid moeten verdragen, kunnen ze zich na een tijd niet meer herstellen. De schade is dan blijvend en u bent lawaaidoof geworden. U heeft steeds meer moeite om zachte geluiden te horen. Ook oorsuizen kan ontstaan door schade door te veel lawaai. Over de precieze oorzaak is minder bekend.

Gehoorschade voorkomen

U kunt gehoorschade met de onderstaande tips voorkomen:

  • Zet muziek op uw koptelefoon niet te hard
  • Draag oordoppen of een gehoorkap als u werkt bij luide apparatuur of machines
  • Gebruik oordoppen als u naar concerten gaat

Gehoorkappen kunt u aanschaffen met ledenvoordeel bij Lyreco. Bovendien krijgt u nu tijdelijk een handig welkomstcadeau bij uw eerste bestelling! Bijvoorbeeld gehoorkappen! Bekijk het ledenvoordeel van Lyreco.

1 Gehoorkap LTO

Geluid tot 80 decibel onschadelijk

Hoe hard geluid is, wordt gemeten in decibellen. Hoe meer decibellen, hoe harder het geluid. Geluid op 80 decibel is onschadelijk. U kunt er dan 8 uur naar luisteren. Voor elke 3 decibel meer, wordt de tijd met de helft korter. Lawaai van 83 decibel kunt u 4 uur beluisteren. Een mp3-speler of telefoon kan een sterkte van 115 decibel bereiken. Op zijn hardst kunt u hier minder dan 1 seconde veilig naar luisteren.

Uw gehoor en de zorgverzekering

Ons gehoor gaat er hoe dan ook met de jaren beetje bij beetje op achteruit. Er kan een moment komen dat u gebruik moet gaan maken van hulpmiddelen. Vanuit de aanvullende zorgverzekering kunt u een aanvullende vergoeding krijgen voor gehoortoestellen.

Klik hier voor meer informatie over Ledenvoordeel bij Univé.

tot 10% korting
Univé

Verzekeringen nieuws

7 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: zit u goed of stapt u over?

December is het perfecte moment om kritisch naar uw zorgverzekering te kijken en eventueel over te stappen naar een nieuwe aanbieder.

6 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: leden krijgen meer voordeel

Het selecteren van een zorgverzekering is méér dan een financiële afweging. U wilt het beste pakket afgestemd op uw (zorg)behoeften.

20 november 2023

Zó zit dat met fysiotherapie

De premies en pakketten van de Nederlandse zorgverzekeringen zijn bekend en december is dé overstapmaand.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.