Reiniging van zonnepanelen

Hardnekkig vervuiling door onder andere stof, ammoniak en vogelpoep verminderen de opbrengst van een zon PV-installatie. LTO Ledenvoordeel heeft afspraken gemaakt met EBEL SolarClean, een deskundige en betrouwbaar bedrijf met jarenlange ervaring in de agrarische sector. Zij reinigen uw zonnepanelen met de modernste apparatuur extra voordelig en u betaalt geen voorrijkosten (vanaf 100 panelen).

Kunnen wij u helpen?

Joah en Daniek helpen u graag met een onafhankelijk en vrijblijvend advies. Bel ons op werkdagen van 8.30-17.00 uur of stuur een e-mail naar info@ltoledenvoordeel.nl.

Zorgvuldig vergeleken

LTO Ledenvoordeel heeft diverse zonnepanelen reinigers met elkaar vergeleken. Hierbij hebben we goed gekeken naar de prijs, techniek en betrouwbaarheid van de leverancier. Maar ook naar capaciteit om grote zonnedaken in de agrarische sector te kunnen reinigen.

Op basis van ons uitgebreide selectieproces komt EBEL Solarclean als beste uit de bus als het gaat om techniek (robot), prijs, ervaring en kwaliteit.

Noodzaak

Nadat de vraag naar zonnepanelen explosief steeg, kwam ook steeds vaker de vraag of schoonmaak van de zonnepanelen noodzakelijk was. Hoewel het sterk afhankelijk is van de situatie op het bedrijf blijkt uit divers wetenschappelijk onderzoek dat vervuiling wel degelijk een negatief effect kan hebben.

Kosten analyse

Uiteindelijk is het een kostenbaten analyse – schoonmaakkosten versus opbrengstverlies. Nadat bleek uit eigen analyse dat al bij beperkte vervuiling de schoonmaakkosten werden terugverdient, heeft LTO Ledenvoordeel een marktselectie uitgevoerd onder verschillende schoonmaakbedrijven.

Niche markt

Het bleek nog een niche markt te zijn waarbij glazenwassers probeerden om hun dienstverlening uit te breiden. Er was één bedrijf dat reiniging aanbood met een robot. Hiermee wordt sneller, efficiënter en grondiger gereinigd. Een robot wordt niet moe! Ebel Solarclean komt daarom als beste uit de bus.

Schoonmaken van zonnepanelen

EBEL Solarclean is een specialist die uitsluitend reinigt met puur osmosewater, dat op locatie bij de klant wordt gefilterd! Dit water is door de speciale filtering volledig ontdaan van kalk en mineralen, waardoor uw zonnepanelen volledig vlekvrij en streeploos worden gereinigd! Daarbij maakt EBEL Solarclean sinds 2014 als eerste in NL gebruik van een robot waarmee elke m2 op dezelfde manier wordt gereinigd! Sinds 2018 wordt het allernieuwste robot-systeem ingezet met dubbele roterende borstels waardoor de reinigings-kwaliteit onovertroffen is. Deze techniek heeft, met name bij de vaak sterk vervuilde staldaken zijn waarde inmiddels meer dan bewezen! Perfecte en vooral veilige reiniging van uw kostbare installatie!

Roterende borsteltechniek

De roterende borsteltechniek, tegenwoordig met dubbele borstels, heeft in de praktijk bewezen absoluut de beste, veiligste en de meest constante vorm van reiniging te zijn voor PV-installaties. Met name ontwikkeld voor de reiniging van grotere installaties in de agrarische en industriele sector vanaf ongeveer 100 panelen en met een gemiddelde dakhelling tot ca. 27 graden. Het Helios-robotsysteem is het nieuwste systeem en wordt inmiddels door EBEL Solarclean vanaf 2018 als eerste bedrijf in de Benelux succesvol ingezet. Menig agrarier heeft inmiddels al gebruik gemaakt van deze vorm van zonnepaneel-reiniging en het rendement weer zien toenemen!

 

Voorkom lagere productie

Een vuil zonnepaneel laat minder zonlicht door waardoor de opbrengst terugloopt. Met name bij installaties opgebouwd uit strings kunnen deze afnames fors oplopen! Een vuil zonnepaneel of schaduw beïnvloedt de gehele string en dus de totale opbrengst. De afname van het rendement wordt vooral bepaald door de situatie ter plaatse. De praktijk heeft geleerd dat met name staldaken met nokventilatie veel sterker vervuilen dan ‘dichte’ stallen. Ook de ligging t.o.v. de wind is bepalend voor de vervuiling. Bij oost-west daken is de oostzijde vaak sterker vervuild dan de westzijde. In alle gevallen zien we het piek-rendement van de installatie afnemen en dat scheelt vaak meer dan u denkt.

 

Zelf doen of laten doen?

Als u overweegt om uw zonnepanelen te reinigen is het belangrijk om te weten dat er een aantal zaken van belang zijn. Veiligheid, goede,constante reiniging en het gebruik van osmosewater! Personen op het dak betekent altijd risico’s met alle mogelijke gevolgen van dien, ook voor de dak-eigenaar! Reinigen met een hogedrukspuit kan de panelen structureel beschadigen en het gebruik van gewoon leiding- of regenwater kan strepen of vlekken achterlaten op uw panelen met kans op hotspots (plaatselijke oververhitting en beschadiging). Reinigen met een robotsysteem met osmosewater is veilig en uw gehele installatie wordt op dezelfde manier gereinigd.

Rekenvoorbeeld

Heeft u bijvoorbeeld 200 panelen van 250wP op een staldak met nokventilatie: Dan levert dat 50.000 wP op met een gemiddelde opbrengst per jaar van 90% = 45.000 kWh.

Bij een gemiddelde vervuiling van 10% gaat er dan per jaar 10% van 45.000 = 4500 kWh verloren. Stel dat u dan energie moet bijkopen van bijvoorbeeld €0,25 per kHw dan betaalt u € 1.125,- . Terwijl de jaarlijkse reiniging van 200 panelen maar ca. € 700,- kost… Rekent u maar uit.

De praktijk leert dat vanaf 200 panelen bij een dergelijke installatie een jaarlijkse reiniging voor de klant lonend is!

Wanneer reinigen?

Verschillende factoren kunnen een rol spelen in de vervuiling van de installatie:

  • Locatie en hellingshoek van het dak met wel of niet nokventilatie.
    Ligging t.o.v. wind.
  • Welke activiteit (melkveehouders hebben een andere vervuiling dan bijv. pluimveehouders).
  • Veel of weinig verkeersactiviteit rond het pand.

Daarom beveelt EBEL Solarclean aan om aan de hand van de monitoring van het piek-rendement van de installatie (dit is het aantal kWh dat de installatie onder ideale omstandigheden in 24 uur kan realiseren) te meten. En op basis daarvan vast te stellen of er 1x per jaar of vaker gereinigd moet worden. Bedenk wel dat het aantal zonne-uren zeer bepalend is en het resultaat van een uitzonderlijke mooie zomer soms vervuiling kan verdoezelen.

Onderscheidend ledenvoordeel

Als LTO-lid krijgt u 10% ledenkorting op de tarieven voor reiniging, Bovendien betalen leden geen voorrijkosten. Het is afhankelijk van de grootte van uw installatie wat voor u de kosten zullen zijn (vanaf 100 panelen). Bij een installatie rond de 100-120 zonnepanelen kunt u denken aan ca. €350,- per reiniging.

Tip: Heeft u minder dan 100 zonnepanelen vraag dan aan uw plaatselijke glazenwasser of zij de panelen voor u kunnen wassen met osmosewater.

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.