Toch nog opletten met bellen en roamen in het buiteland (EU)

8 augustus 2017

|

Rose

Sinds 15 juni hoeft u geen extra roamingkosten in de EU meer te betalen. In sommige landen gelden de gunstige voorwaarden echter niet. En ook met bellen naar buitenlandse nummers moet u flink oppassen!

Wie in het buitenland is en belt en internet, maakt gebruik van een andere provider. Dat heet roaming. De buitenlandse provider berekent de kosten voor het gebruik van het netwerk door aan jouw provider voor het gastgebruik van het buitenlandse netwerk.

Extra kosten

Met ingang van 15 juni zijn extra roamingkosten verleden tijd. Dat betekent dat u vanaf dat moment met uw Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU land. En dat u dus geen extra kosten meer hebt bovenop uw abonnement.

Dat gaat echter niet op voor alle landen, zo waarschuwde de Consumentenbond al eerder. Landen als Noorwegen, Turkije en Zwitserland horen niet bij de EU. Daar gelden de gunstige EU-regels (nog) niet. Ook in Andorra, Monaco en Gibraltar en andere kleine landen kunnen andere regels gelden. Check bij twijfel altijd bij uw provider. (voor LTO-leden die gebruikmaken van het collectief: https://www.telfort.nl/zakelijk/zzp/mobiel/buitenlandbundels.htm)

Bellen

Ook met bellen moet u goed opletten. De regels die daarvoor gelden, zijn behoorlijk ingewikkeld. Bij veel providers is het bijvoorbeeld zo dat u, in de EU-landen wel naar een Nederlands nummer kan bellen tegen uw gewone bundelkosten. Maar belt u naar een buitenlands nummer, dan geldt plotseling een ander tarief! Belt u dus naar een camping of restaurant in Frankrijk, dan komen daar extra kosten bij kijken. Ga dan ook na bij uw provider wat de regels zijn voor bellen naar het buitenland om vervelende verrassingen te voorkomen.

Bij Telfort Zakelijk werkt het als volgt:

  • Bellen vanuit Nederland naar nummers in de EU valt niet onder de regulering, bellen vanuit Nederland naar een Nederlands mobiel nummer in het buitenland wel. Dus:
  • Wanneer u vanuit Nederland belt naar het nummer van een buitenlandse zakenrelatie, valt dit buiten de bundel
  • Als u vanuit Nederland belt naar het Nederlandse mobiele nummer van een collega/familielid/kennis/klant die op reis is in Frankrijk, valt dit wel in de bundel.
  • Als u bijvoorbeeld in Frankrijk bent en u belt met uw Nederlandse mobiele nummer naar een ander Nederlands mobiele nummer die tevens in Frankrijk is, dan valt dit binnen de bundel.

De boot in

Gaat u varen of zeilen? Op zee gelden de gunstige regels ook niet. Als u zich op een schip bevindt in internationale wateren maakt uw telefoon verbinding via een satelliet. U betaalt dan de hoofdprijs, soms wel €10 per MB, meldt de Consumentenbond.

Dat gebeurt dus ook als u vaart tussen 2 landen die wel bij de EU horen. U kunt op een schip vaak verbinding maken met een wifi-netwerk, maar zet dataroaming ook altijd uit op uw mobiel. Uw telefoon maakt anders automatisch verbinding met het mobiele netwerk wanneer de wifi-verbinding onverwachts verbroken wordt.

 

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.