Voorkom een plaag, begin vandaag

15 december 2023

|

Rose

Het beheersen van ratten en muizen moet sinds dit jaar, zowel binnen als buiten gebouwen, volgens de IPM-werkwijze gebeuren. Dat wil zeggen Integrated Pest Management, of te wel geïntegreerd plaagdiermanagement. Doel van deze werkwijze is om dierplagen en ziekteverspreiding te voorkomen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat er zo min mogelijk gif in het milieu belandt en te voorkomen dat ratten en muizen resistent worden tegen de middelen.

In IPM knaagdierbeheersing is het voorkómen van overlast van knaagdieren de eerste stap (monitoring) en de tweede stap is het zogenoemde ‘habitat management’, zoals het verwijderen van schuilplaatsen e.d. De derde stap is het toepassen van niet-chemische middelen (mechanische bestrijding) en de vierde stap is dat alleen in het uiterste geval chemische bestrijding  wordt toegepast. Voor deze laatste stap gelden tegenwoordig strengere eisen.

Strengere eisen
Nagenoeg alle chemische middelen tegen ratten en muizen (rodenticiden) mogen alleen nog worden toegepast door gecertificeerde bedrijven en aanvullend geschoolde personen. Dit betekent dat het strafbaar is om zelf, zonder bedrijfscertificaat IPM-Knaagdierbeheersing en licentie IPM-KBA, rodenticiden toe te passen. Het huidige certificaat KBA is niet meer voldoende.

Cursussen om zelf aan de gang te gaan met bestrijding zijn vaak kostbaar. U kunt er ook voor kiezen met Bureau Plaagdierpreventie in te schakelen met korting via LTO Ledenvoordeel.

  • -10%

Plaagdierpreventie

LTO-leden ontvangen 10% korting op alle diensten van Bureau Plaagdierpreventie!
Bekijk dit voordeel

Diensten nieuws

1 juli 2024

LTO Ledenvoordeel gaat waardevolle samenwerking aan met NabestaandenBox

Leden kunnen informatie en wensen vastleggen voor nabestaanden met de NabestaandenBox met korting via LTO Ledenvoordeel.

7 december 2023

Steeds meer boeren en tuinders kiezen voor koffie van SMIT&DORLAS

SMIT&DORLAS levert al twee eeuwen koffie uit eigen branderijen.

2 oktober 2023

Koffie en kracht gebundeld: een smaakvolle samenwerking

LTO Ledenvoordeel is verheugd om de nieuwste toevoeging aan haar netwerk van partners aan te kondigen. SMIT&DORLAS, een gerenommeerde naam in de koffie-industrie

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.