Automatisch schoon water voor de kippen

17 juli 2024

|

Rose

Wilco Atsma runt samen met zijn vrouw en zoon een pluimveehouderij in het Frieze Tzum. Met 150.000 ster kippen, 7 stallen en een contract met Jumbo, streeft de veehouder naar de beste leefomgeving voor zijn pluimvee. De ondernemende en innoverende pluimveehouder wil graag voorop lopen en sinds 2019 heeft hij daarin een goede stap gezet.

Klaar met schadelijke chemicaliën

“Ik ben druk bezig met een omschakeling op het bedrijf.” begint Wilco zijn verhaal. “We hebben hier nu onder andere zonnepanelen en windmolens en zijn druk bezig met het ombouwen van de stallen voor de Beter Leven Ster Kippen.” Atsma had online eens gelezen over het Watter-systeem en dacht dat het misschien wel iets voor hem was. “Om de waterleidingen schoon te houden, gebruikte ik eerst andere middelen zoals waterstofperoxide. Daar was ik wel een beetje klaar mee, want het vergt veel tijd en het is ook niet goed voor het milieu. Ik doe veel op onderbuikgevoel en het systeem van Watter leek mij een goede oplossing om van de schadelijke chemicaliën af te komen.” Hij besloot het bedrijf te bellen en nam in 2019 het systeem op proef. “De bedoeling was om het systeem eerst gewoon eens uit te proberen en dat ging hartstikke goed. Daarom heb ik voor Watter gekozen en is het systeem blijven staan.”

Proefperiode

Watter biedt pluimveehouders de mogelijkheid om het systeem 5 maanden op proef te nemen. Zo kunt u vrijblijvend uitproberen of het systeem ook voor uw bedrijf geschikt is. Voor de installatie worden er watermonsters genomen als nulmeting en na ongeveer zes weken worden er nogmaals watermonsters genomen om de resultaten te vergelijken. Na afloop van de 5 maanden evalueren we de proef met u en kunt u beslissen of u het systeem wilt aanschaffen.

Voordelen proefperiode:
● Inzicht in het proces en de resultaten van het Watter-systeem;
● Vrijblijvende proef van 5 maanden;
● Begeleiding van onze experts;
● De kosten voor de proefperiode in 2024 zijn aftrekbaar van het aanschafbedrag.

Drinkwater en vloeren gedesinfecteerd met één systeem

“Omdat ik 7 stallen op het bedrijf heb, staat het Watter-systeem op een centrale plek. We doseren het middel in lage concentratie op het drinkwater, daarnaast tappen we ook desinfectiemiddel uit het Watter-systeem. Een doseerpomp haalt een dosering uit het vat en verder doet alles automatisch zijn werk. Dat vind ik een groot voordeel. Een gedeelte van het getapte desinfectiemiddel wordt gebruikt voor extra ontsmetting na de reguliere ontsmetting van de vloer plus de onderste halve meter van de muur. Dit gebeurt wanneer de kippen weg zijn. Daar hebben we zelf een tank voor gefabriceerd.”

Watter voorkomt biofilmgroei

Over het gebruik van het Watter-systeem is Wilco erg duidelijk. Hij noemt het een automatisme en is blij dat het systeem zijn vorige desinfectiemethode vervangen heeft. “Voorheen hielden we reguliere kippen en was het wat natter in de stal, dus gebruikten we wat meer additieven door het water om de waterleidingen schoon te houden. Het was allemaal een beetje houtje-touwtje werk, waarbij je opereert op basis van reacties in de stal. Sinds 2019 hoeft dat niet meer. Door te automatiseren is er meer gebruiksgemak ontstaan. Er hoeft alleen zout aan de voorraadtank toegevoegd te worden, de rest van het proces verloopt automatisch.”

“We hebben op het bedrijf ook een aantal belangrijke veranderingen gehad. Bijvoorbeeld de overstap van reguliere kippen naar NSK-kippen en van NSK-kippen naar sterkippen. Deze veranderingen brengen al genoeg zorgen met zich mee, dan is het fijn dat je erop kan vertrouwen dat het water altijd goed is. Watter voorkomt de groei van biofilm in de waterleidingen en houdt ze mooi schoon.”

Onderschatting van de waterkwaliteit

Atsma benoemt dat de waterkwaliteit binnen de veehouderij wordt onderschat. “Het gevaar van een veehouder betreffende waterkwaliteit is een eigenschap die zij hebben: wanneer er iets met de dieren is, wordt er vaak gekeken naar het voer of andere aspecten. Maar als oorzaak van gezondheidsproblemen wordt er niet snel gedacht aan water, terwijl dit een belangrijk onderdeel van het welzijn is en wel degelijk meespeelt. Ook voor een mens is water belangrijk, dus dat wil je de dieren ook meegeven. Goed water is een plusje en beïnvloedt de schakel van een hele keten.” Atsma refereert ook direct naar de oplossing voor een slechte waterkwaliteit: “Met het Watter-systeem heb je nauwelijks omkijken naar het proces en daarnaast is het vele malen goedkoper dan gebruik van reguliere desinfectiemiddelen. Om het systeem draaiende te houden zijn de operationele kosten voor het zout en stroom laag.”

Wilt u ook hetzelfde gebruiksgemak ervaren en effectief biofilm verwijderen zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken? Neem vrijblijvend contact op met de professionals van Watter en laat u informeren over de mogelijkheden.

  • -€750

Schoon drinkwater

Als lid van LTO, POV of andere aangesloten organisaties krijgt u korting op een tijdelijke proefperiode en € 500,- korting op aanschaf van het Watter-systeem.
Bekijk dit voordeel

Schoon drinkwater nieuws

4 juli 2024

'Waterdesinfectie voor mijn vee is vergemakkelijkt'

Waterkwaliteit is belangrijk, vindt veehouder Jan-Willem. Hij doet er alles aan om te investeren in goed en schoon drinkwater voor zijn vee. 

5 oktober 2023

Schoner water en hogere klauwgezondheid dankzij het Watter-systeem

De weerstand en gezondheid van zijn koeien waren matig voordat melkveehouder Barry van Bezooyen begon met het Watter-systeem.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.