Ctgb laat schoondrinkwater-installatie van Watter definitief toe

11 januari 2022

|

Rose

Al jaren laten Nederlandse agrariërs een vermindering in het antibioticagebruik zien door één van ‘s werelds hoogste hygiëne-standaarden. Desondanks is het gebruik van de juiste desinfectiemiddelen omgeven door ingewikkelde regels. Een nieuwe beslissing van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) leidt nu tot het afgeven van een definitieve toelating voor de Watter in-situ technologie. De weg naar een nieuw tijdperk van desinfectie ligt nu open.

Er is een grote vraag onder veehouders naar veilige, effectieve en toegelaten desinfectiemiddelen. Niet alleen de fipronil-crisis ligt daarbij in het recente geheugen, maar ook het gebruik van gevaarlijke chemicaliën, zoals formaline of kopersulfaat, zijn velen een doorn in het oog. Door een gebrek aan goede alternatieven blijven deze middelen een noodzakelijk kwaad. Verouderde wetgeving maakte de ontwikkeling van nieuwe technologieën onnodig moeilijk. De definitieve toelating voor het Watter-systeem is daarom een doorbraak voor de veehouderij.

Wel werkzaam, geen schadelijke residuen
Het Watter-systeem wordt al jaren succesvol ingezet op veehouderijen voor het desinfecteren van drinkwater. Dit gebeurde al die tijd onder een ontheffing, die door gebrek aan alternatieven werd afgegeven. ‘Jarenlang kwamen enkel desinfectiemiddelen in aanmerking voor een toelating’ legt directeur Alfred Koop uit. ‘Met Watter hebben we echter een desinfectieapparaat ontwikkeld. Doordat de bureaucratie niet was ingesteld op deze innovatie, kostte het tijd om dit mogelijk te maken. We zijn daarom erg verheugd dat het Watter-systeem nu definitief toegelaten is.’ Het schept duidelijkheid voor de gebruiker dat de Watter-installatie nu officieel is toegelaten is én veilig is voor o.a. desinfectie van het drinkwater voor dieren. De toelating voor drinkwater is daarbij het hoogst haalbare. Microbioloog Reinoud Homan legt uit: ‘Een goed desinfectiemiddel is effectief tegen micro-organismen, maar laat geen schadelijke residuen achter die in de voedselketen terecht kunnen komen. Met name bij drinkwater is dit van belang, omdat een dier dat zijn hele leven lang opdrinkt.’

Einde voor de jerrycan
De toelating van het desinfectiesysteem lijkt het einde in te luiden van het gebruik van losse middelen, meent Koop: ‘Met het Watter-systeem maakt een gebruiker zelf precies genoeg desinfectiemiddel aan. Daardoor is het niet meer nodig om een voorraad chemicaliën in te kopen en op te slaan. Gekoppeld aan het niet-giftige karakter van het aangemaakte middel levert dat enorme voordelen op voor de gezondheid van het dier én de gebruiker.’

 

Korting
LTO leden krijgen korting op een proefinstallatie van Watter. Meer weten?

Het aanbod van Watter

Schoon drinkwater nieuws

17 juli 2024

Automatisch schoon water voor de kippen

Wilco Atsma runt samen met zijn vrouw en zoon een pluimveehouderij en gebruikt voor het drinkwater van zijn kippen het Watter-systeem.

4 juli 2024

'Waterdesinfectie voor mijn vee is vergemakkelijkt'

Waterkwaliteit is belangrijk, vindt veehouder Jan-Willem. Hij doet er alles aan om te investeren in goed en schoon drinkwater voor zijn vee. 

5 oktober 2023

Schoner water en hogere klauwgezondheid dankzij het Watter-systeem

De weerstand en gezondheid van zijn koeien waren matig voordat melkveehouder Barry van Bezooyen begon met het Watter-systeem.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.