Meer maken van uw gras?

Wilt u een betere bodem- en waterhuishouding én meehelpen aan de klimaattransitie door koolstof langdurig op te slaan? En heeft u percelen (geen akkerbouw) beschikbaar voor blijvend grasland?

Doe dan mee met het project ‘Blijvend grasland’ en ontvang professionele begeleiding van GreenDutch en Carbon Farmers en genereer extra inkomsten door de verkoop van CO₂-certificaten.

Wij zijn op zoek naar ondernemers die op minimaal 10 jaar lang blijvend grasland willen gaan telen op tenminste 50% van hun areaal.

Kunnen wij u helpen?

Joah (foto) en Velca helpen u graag met een onafhankelijk en vrijblijvend advies. Bel ons op werkdagen van 8.30-17.00 uur of stuur een e-mail naar info@ltoledenvoordeel.nl.

Waarom blijvend grasland?

Blijvend grasland krijgt door het vermijden van grondbewerking een rijker bodemleven en kan langer water vasthouden. Bovendien wordt koolstof zo opgeslagen in de bodem en plant, waardoor de uitstoot van CO₂ wordt verminderd. Voor het langdurig vastleggen van de CO₂ zijn verhandelbare certificaten verkrijgbaar. Een win-win situatie voor boer en natuur.

 • CO₂-opslag zonder nieuwe gewassen te verbouwen.
 • Goed voor bodemleven en waterhuishouding.
 • Bodemonderzoek door GreenDutch.
 • Extra inkomsten door de opbrengst van de verkregen certificaten.
 • LTO-leden die meedoen aan het project krijgen 5% extra opbrengst van deze certificaten.
 • Mogelijke subsidie uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Voor wie is het?

Wij zijn op zoek naar ondernemers die blijvend grasland willen gaan telen. Wanneer komt u in aanmerking?

 • Als uw areaal uit minimaal 50% grasland bestaat (op minerale gronden).
 • Als uw grasland minimaal 10 jaar lang grasland kan blijven (zonder grasland te vernieuwen/scheuren, doorzaaien kan wel).
 • Akkerbouwpercelen komen niet in aanmerking.

Hoe werkt het?

We doorlopen samen de volgende stappen:
 
 1. We bellen u om een en ander door te spreken.
 2. GreenDutch maakt een afspraak voor een bodemonderzoek, om te bekijken of de bodem van uw percelen inderdaad geschikt is. Veengrond is uitgesloten van deelname.
 3. U neemt samen met andere ondernemers deel aan het project en wordt aangemeld bij de SNK.
 4. GreenDutch verhandelt samen met Carbon Farmers (onderdeel van LTO Bedrijven) de koolstofcertificaten voor u die voor extra inkomsten zorgen. De kosten die worden gemaakt, worden afgehaald van de verkoop van de certificaten dus u hoeft zelf als agrariër geen investering te doen. Voor LTO-leden geldt dat zij 5% korting krijgen op de verhandelingskosten.
Heeft u interesse? Meld u dan vrijblijvend aan!

Samen impact maken met Blijvend Grasland Projecten

Samen met landeigenaren, grondgebruikers en partners werkt GreenDutch binnen Nederland aan lokale projecten die een positieve bijdrage leveren aan de natuur en energie transitie in combinatie met nieuwe verdienmodellen. Het realiseren van CO₂-reductie kan nu ook worden omgezet in CO₂-certificaten die o.a. worden uitgegeven door de Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK).

Deze stichting is ontstaan via de Green Deal waarmee de kloof tussen beleid en de markt wordt gedicht. De projecten van GreenDutch bieden een vernieuwend verdienmodel voor landeigenaren en grondgebruikers. GreenDutch is een initiatief van Ekwadraat en VOB-Holland.

Steeds meer ondernemers willen verduurzamen. Gelukkig zijn er ook steeds meer ondernemers die hun bedrijfsprocessen willen aanpassen en langdurig koolstof opslaan in bodem of planten. Hiervoor krijgen koolstofboeren koolstofcertificaten. Carbon Farmers bemiddelt tussen koolstofboeren en afnemers van koolstofcertificaten.

Carbon Farmers wil een positieve impact maken op klimaat, natuur en landbouw, waarbij de focus ligt op Nederlandse producten die op lokaal niveau ingezet kunnen worden. Carbon Farmers is een activiteit van LTO Bedrijven.

Grasland nieuws

10 juni 2024

Besparing op krachtvoer, kunstmest en veeartskosten

LTO Ledenvoordeel en Pure Graze dragen met hun samenwerking bij aan een duurzame landbouw met lagere kosten voor de agrariër. LTO-leden krijgen exclusieve kortingen op zowel cursussen als de kruidenrijke Saladebuffetten.

7 december 2023

CO₂-vastlegging blijvend grasland verzilveren kan zonder moeite met GreenDutch

Onderzoekers becijferen dat je onder grasland jaarlijks gemiddeld het equivalent van 1,5 tot 2 ton CO₂ per hectare kunt opslaan. Voorwaarde is wel dat het grasland intact blijft.

20 juni 2023

Met gras nemen we de CO2-uitstoot te grazen

Landeigenaren verdienen met onaangeroerd grasland Wageningen 8 juni - LTO Ledenvoordeel, in samenwerking met GreenDutch en NLgroen, roept LTO-leden met grasland op om een belangrijke bijdrage te leveren aan de reductie van CO2-uitstoot en tegelijkertijd extra inkomsten te genereren.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.