‘Als je koeien fitter worden, dan is de installatie snel terugverdiend’

3 juni 2021

|

Rose

De koeien op het bedrijf van maatschap De Groot in het Friese Koufurderrige drinken water dat gezuiverd is met een Watter-installatie. Gerben de Groot zag zo’n installatie zelf eerst helemaal niet zo zitten, maar op aandringen van zijn broer en ouders kwam er een installatie op proef. Daarna was hij snel overstag.

De Groot (23) zit in maatschap met zijn broer en ouders. Hij is de jongste van het gezin. Samen met zijn vader doet hij het meeste werk op het bedrijf. Zijn moeder doet de administratie en springt bij als het nodig is. Zijn broer werkt ook bij een landbouwmechanisatiebedrijf. Het bedrijf ligt middenin het Friese merengebied. Vlak bij de boerderij loopt een brede vaart tussen twee meren in. De familie heeft 70 hectare veenweide, waarop ze alleen gras telen. Mais en bijproducten zoals perspulp kopen ze aan.

Het bedrijf is de afgelopen jaren sterk gegroeid. In 2015 lieten de ondernemers de ligboxenstal verlengen, waardoor groei mogelijk werd van 90 naar 136 melkkoeien. De koeien drinken in de stal altijd oppervlaktewater. De ondernemers zagen al langer dat het water in de drinkbakken in de stal troebel was, vooral in de zomer. ‘Dat rook je ook wel een beetje’, vertelt De Groot. Bovendien was het elk jaar wel een keer nodig om de leidingen door te spoelen, omdat de doorstroming niet optimaal was. ‘De kwaliteit van het drinkwater voor de koeien was altijd al wel een punt. Het was goed geweest als we er eerder wat aan gedaan hadden, merken we nu’, zegt de jonge veehouder.

Verschil van dag en nacht
Twee jaar geleden zocht hij daarom contact met Watter, nadat hij daarover in een blad gelezen had. De Groot was toen zelf nog niet zo overtuigd van het nut van een investering in de installatie om het drinkwater te zuiveren, maar de andere maten zagen al wel het voordeel daarvan in. Daarom plaatste Watter een installatie op proef, voor een half jaar.

Na een week was het verschil al te zien in de waterbakken in de stal. ‘Het water werd schoner’, blikt De Groot terug. Gaandeweg werd het water steeds helderder en frisser. Dat overtuigde hem. ‘In het half jaar dat de installatie hier op proef stond, werd ik steeds enthousiaster. Vooral in de zomer was het verschil goed te merken, het water stonk vaak een beetje, nu is het altijd schoon en fris.’

De familie besloot daarop al snel om de installatie die op proef stond, aan te schaffen.

De koeien drinken sindsdien veel liever water in de stal dan buiten, constateert De Groot. ‘Als ze binnen komen, lopen ze gelijk naar de waterbak. Dat was voorheen niet zo. Het is een verschil van dag en nacht met hoe het eerst was.’

Bovendien merkt de familie dat schoner drinkwater goed is voor de gezondheid van de koeien. ‘Die hebben minder last van ziekten. We zien niet in één keer een verandering, maar toch gaat het steeds beter. Als je minder problemen hebt met koeien, is de installatie snel terugverdiend. Ik wil de installatie zeker niet meer kwijt.’

  • -€750

Schoon drinkwater

Als lid van LTO, POV of andere aangesloten organisaties krijgt u korting op een tijdelijke proefperiode en € 500,- korting op aanschaf van het Watter-systeem.
Bekijk dit voordeel

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.