‘Prijstechnisch is drijfkleed voor ons de beste oplossing’

14 juni 2018

|

Rose

Eerlijkheid gebiedt melkveehouder Aleida Tuinier uit Oldeouwer te zeggen dat zonder nieuwe wetgeving, haar mestsilo niet werd afgedekt. ‘Maar een verplichting blijft een verplichting.’ Het drijfkleed van Beutech Agro voldoet tot dusver aan de verwachtingen.

Bekijk het aanbod

Op de landbouwbeurs in Assen liet de Friese melkveehouder zich overtuigen door het goede verhaal en de goede prijs. Met LTO Ledenvoordeel kon ze enkele honderden euro’s van haar investering terug krijgen. ‘Dat is fijn. Voor een relatief kleine boer, is zo’n drijfkleed toch een flink bedrag. Het geld zou je het liefste in iets anders investeren. De mestsilo, met een diameter van zeventien meter, is nog goed. Dus als je verplicht bent, zoek je prijstechnisch naar de beste oplossing’, blikt Tuinier terug.

Het melkveebedrijf aan de boorden van het Tjeukemeer heeft zestig koeien. Strengere milieumaatregelen dwingen haar om de opslag voor drijfmest af te dekken, bedoeld om ammoniakuitstoot te beperken. In de praktijk zag de Friezin dat van uitspoeling van meststoffen geen sprake is. ‘Door het afdekken met een kleed moet het water er niet inlopen. Door korstvorming gebeurde dat sowieso niet.
Regenwater blijft op de koek liggen en verdampt.’

Over de silo is een pvc-drijfkleed van negenhonderd gram per vierkante meter gekomen. Het geheel is extra versterkt en voorzien van een grote en vier kleine drijvers. Bovendien is er een drijfkleedbuis aangebracht en een mixluik van 1.000 x 1.650 millimeter inclusief deksel. Het kleed is met een kraan over de silo gelegd. ‘Omdat wij hier aan het Tjeukemeer zitten en het hier altijd waait, was dat nog wel een lastig klusje.’

Ervaring tot nu toe
Tuinier werkt nu enkele weken met het kleed. ‘De silo was tot dusver zo goed als leeg, dus een echte test hebben we nog niet gehad. Toch lijkt alles prima te werken’, vertelt de onderneemster. ‘Middenin is een zuiggat waar het loonbedrijf met een slurf de silo leeg kan zuigen. Het is even anders dan het werken met een mestkelder. Alle verandering moet wennen, maar dit gaat prima.’

Bekijk het aanbod

Bedrijfsvoering nieuws

25 april 2024

‘Aaltjesonderzoek is belangrijker dan een brandverzekering voor ons huis’

De broers Pieter en Marcel Lucassen kweken jaarlijks ruim 10 miljoen vaste planten. Elk jaar laten ze hun percelen testen op de aanwezigheid van aaltjes. ‘We zien het als een risicodekking voor gewasschade. Zouden we een jaar overslaan dan kan ons dat tienduizenden euro’s tot een ton schade kosten!’

22 april 2024

'Gps-correctiesignaal MoveRTK werkt gewoon goed’

Gps-systemen zijn niet meer weg te denken uit de trekkercabine. Net als een RTK-correctiesignaal, dat werken op de centimeter nauwkeurig mogelijk maakt.

15 april 2024

Wijziging regelgeving spuitlicentie – Verleng op tijd!

Vanaf 1 augustus 2024 moet u uw verlengingspunt voor Veiligheid en Techniek halen bij een fysieke bijeenkomst, Verleng nu nog snel en makkelijk online!

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.