Maak de stal een comfortabele en veilige plek met Eternit

11 juli 2024

|

Rose

Aan zomerse hitte kun je niets doen, maar je kunt wel maatregelen nemen om het relatief comfortabel te houden onder het dak van de stal. Daarmee kun je de schadelijke gevolgen van hittestress beperken of voorkomen.

Door het veranderende klimaat is het weer extremer geworden. In de afgelopen zomers kwamen lange periodes met hoge temperaturen vaker voor dan in het verleden. Melkkoeien zijn daar gevoelig voor. Beneden de 20 graden Celsius kunnen ze hun lichaamstemperatuur goed regelen, maar als het warmer wordt krijgen ze het moeilijk.

De gevolgen variëren van een slechte voeropname en een dipje in de melkproductie tot verminderde gezondheidsproblemen en een productiedaling van meer dan 25 procent. Behalve hoogproductieve dieren verdienen ook droge koeien in de laatste fase van de dracht aandacht. En vergeet ook de kalveren niet: hittestress kan de ontwikkeling van deze toekomstige melkkoeien schaden.

Bij Eternit vinden we dat de stal een veilige en comfortabele plek moet zijn, zeker in de zomer. Ook weidend vee heeft op het heetst van de dag bescherming nodig tegen de brandende zon. Veel melkveehouders halen dan hun dieren naar binnen.

Sommigen kiezen voor siëstabeweiding, waarbij de dieren midden op de dag onder het dak blijven. Anderen laten de dieren ‘s nachts weiden en houden ze overdag binnen. Je melkkoeien kunnen dan in de relatieve koelte van de nacht herstellen van de hitte, zodat ze een warme dagen beter doorkomen.

Vezelcement

Onder extreme omstandigheden bewijst een goed dak zijn waarde. Vezelcement golfplaten hebben functionele eigenschappen om hete zomers te doorstaan. Het materiaal is sterk en weerbestendig. Het is bovendien ademend en dampdoorlatend, wat een goede vochtregulering waarborgt. Dat helpt om de luchtvochtigheid in de stal te beperken, voor een gezond en fris binnenklimaat.

Combineren

U kunt Ecolor golfplaten van Eternit combineren met lichtplaten en isolatie. Let bij lichtplaten op de plaatsing. ‘s Zomers willen uw koeien aan het voerhek of in de ligbox liever niet blootstaan aan de invallende zon. Isolatie houdt de doorstraling van de hitte tegen, als de zon op het dak staat te branden.

Bij een stal met een goede natuurlijke ventilatie is isolatie echter niet altijd zinvol. Een niet-geïsoleerde stal heeft bovendien als voordeel dat deze in de nacht sneller kan afkoelen. Om de hitte te weren is het vaak voldoende om enkel de onderste rijen te isoleren.

Heeft u bouw- of renovatieplannen? Dan is dit het moment om de nieuwste inzichten voor een optimaal stalklimaat te benutten. Met bijvoorbeeld een verhoogd dak en open zijgevels haalt u nog meer uit de natuurlijke ventilatie. Afhankelijk van het stalontwerp zijn er verschillende soorten ventilatienokken. Voor een strakke afwerking biedt Eternit een uitgebreid assortiment nokstukken en andere aansluitmaterialen.

Warme vochtige lucht kan de stal makkelijker verlaten via het ventilatiedak. Eternit ontwikkelde hiervoor de Ecolor Vento-golfplaat. Deze heeft een breedte van 1.000 millimeter en aan weerszijden een opgaande rand.
Warme vochtige lucht kan de stal makkelijker verlaten via het ventilatiedak. Eternit ontwikkelde hiervoor de Ecolor Vento-golfplaat. Deze heeft een breedte van 1.000 millimeter en aan weerszijden een opgaande rand.

Voor melkveestallen is het ventilatiedak een interessante optie. Dat is een golfplaten dak met smalle ventilatiespleten tussen de verticale rijen dakplaten, van de dakvoet tot aan de nok. Hierdoor kan warme vochtige stallucht de stal gemakkelijker verlaten.

Eternit ontwikkelde voor dit concept de Ecolor Vento golfplaat. Deze heeft een breedte van 1.000 millimeter en aan weerszijden een opgaande rand. Door die randen kun je tussen twee naast elkaar geplaatste platen een mooie smalle gleuf laten waar regenwater niet door naar binnen valt.

Eternit

Eternit heeft al meer dan honderd jaar ervaring met dakbedekking. Met het brede assortiment Ecolor vezelcement golfplaten bieden we verschillende lengtes en kleuren. Onze golfplaten bewijzen al jaren hun degelijkheid onder alle omstandigheden in de agrarische sector. We geven niet voor niets tien jaar garantie op de intrinsieke kwaliteit.

De Eternit Ecolor golfplaten zijn gemaakt van vezelcement, een duurzaam materiaal waardoor het nieuwe dak weer jaren mee gaat. De Ecolor is een geprofileerde dakplaat die geschikt is voor alle daken met een minimale hellingshoek van 15º graden. Een groot voordeel van de Ecolor golfplaat is dat deze geen metaal bevat, waardoor er geen enkele kans is op roestvorming. Eterclean werkt uitsluitend met hoogwaardige materialen, de Ecolor golfplaat van Eternit sluit hierbij aan. Veelal zullen door Eterlcean begeleide saneringsprojecten uitgevoerd worden met Eternit Ecolor golfplaten. 

Door het brede assortiment aan golfplaten is er altijd wel een golfplaat die perfect op uw dak past. Ook als u een zeer lage dakhelling heeft, heeft Eternit de oplossing. Met zes verschillende kleuren is er altijd een kleur die bij uw smaakt past. Het brede assortiment aan hulpstukken zorgt voor een perfecte afwerking van het dak, zo kunt u weer jaren genieten van een prachtig dak.

Eigenschappen Ecolor golfplaten

  • -€0.35 per m2

Dakmateriaal

€0,35 per m2 retour na aanschaf golfplaten of isolatieplaten.
Bekijk dit voordeel

Dakmateriaal nieuws

23 mei 2022

5 redenen om voor vezelcement te kiezen

Als veehouder staat het welzijn van uw vee voorop want uw dieren zijn uw belangrijkste kapitaal.

12 mei 2022

Vernieuwing asbesthoudende daken nog lang niet klaar

Veel boeren hebben hun asbesthoudende golfplaten al laten vervangen, maar op heel veel andere schuur- en staldaken ligt het asbest er nog op.

11 februari 2021

Een nieuw dak? Doe het gelijk goed met de Dak Actie

Is uw dak aan vervanging toe?

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.