Vernieuwing asbesthoudende daken nog lang niet klaar

12 mei 2022

|

Rose

Veel boeren hebben hun asbesthoudende golfplaten al laten vervangen, maar op heel veel andere schuur- en staldaken ligt het asbest er nog op. Door alle onzekerheden zijn veel boeren nu wat afwachtend, constateren adviseurs Theo Versteeg en Tonnie Hurkmans van Eternit. Zij adviseren boeren regelmatig aan de keukentafel, onder meer over het vervangen van asbesthoudende daken.

Leden van LTO kunnen via LTO Ledenvoordeel een gratis adviesgesprek aanvragen met een van de twee adviseurs van Eternit. Zij hebben kennis van de technische aspecten bij bouw of verbouw van een stal maar nemen desgewenst ook dierenwelzijnaspecten en het stalklimaat mee in hun advies. Bij asbest op het dak, adviseren Versteeg en Hurkmans over het hele saneringsproject, van inventarisatie tot een nieuw dak.

Als de aanvraag komt, maken Versteeg of Hurkmans een afspraak voor een gesprek aan de keukentafel. ‘Wij komen om de wensen van de ondernemer te horen en om de situatie te inventariseren’, legt Versteeg uit. Aspecten als brandveiligheid en materiaalkeuze kunnen hierbij aan de orde komen.

Sommige ondernemers hebben zich er al helemaal in verdiept. In dat geval is het aanreiken van een gekwalificeerde aannemer of montagebedrijf voldoende. Andere boeren staan nog aan het begin van het traject. Dan is het gesprek veel uitgebreider. Het gaat dan niet alleen over de soort platen, maar bijvoorbeeld ook over opties als het dak verhogen of het plaatsen van zonnepanelen. Versteeg: ‘Wij doen het voorwerk voor het montagebedrijf of de aannemer die de klus kan doen.’

Vergunningen
Tijdens het keukentafelgesprek komen ook vergunningen aan bod. Versteeg waarschuwt dat het vergunningentraject veel tijd kost, vooral als er sprake is van aanbouw of nieuwbouw. Dan kan het soms jaren duren. Als het alleen gaat om vernieuwing van het dak, lukt dat meestal veel sneller.

Versteeg adviseert boeren om het aanvragen van de vergunningen te laten verzorgen door het montagebedrijf. ‘Die hebben daar veel ervaring mee.’

Dat heeft nog meer voordelen. Die bedrijven kunnen er daarom ook voor zorgen dat alle stappen in het traject goed op elkaar aansluiten. Voor Versteeg en Hurkmans maakt het niet uit welk bedrijf de klus doet, maar wel dat het goed gebeurt. Hurkmans: ‘Ons belang is dat er goed werk geleverd wordt.’

Er zijn al veel asbesthoudende golfplaten vervangen, maar er is nog heel veel te doen, benadrukt Versteeg. ‘Er zijn nog miljoenen vierkante meters asbesthoudend dak.’ Verreweg het grootste deel daarvan ligt op agrarische gebouwen.

Twijfel bij boeren
Vooral ondernemers met wat grotere bedrijven en met opvolgers lieten hun daken al vernieuwen. Maar Hurkmans en Versteeg merken dat er de laatste tijd meer twijfel is bij boeren die nog asbest hebben liggen. Hurkmans: ‘Zij zijn onzeker over de toekomst, de regels, de financiering, eventuele subsidies of een eventuele opvolger. Ze zijn daardoor afwachtend.’

Beide adviseurs benadrukken dat het belangrijk is om oude daken tijdig te vervangen, ook als het niet gaat om asbest. Boeren die hun dak vervangen met Ecolor golfplaten van Eternit krijgen geld terug via LTO Ledenvoordeel: 35 cent per vierkante meter. ‘Dat is toch makkelijk verdiend’, zegt Versteeg.

Bekijk onze Dak Actie

Dakmateriaal nieuws

23 mei 2022

5 redenen om voor vezelcement te kiezen

Als veehouder staat het welzijn van uw vee voorop want uw dieren zijn uw belangrijkste kapitaal.

11 februari 2021

Een nieuw dak? Doe het gelijk goed met de Dak Actie

Is uw dak aan vervanging toe?

4 augustus 2020

Geld terug bij dakrenovatie via cashback

Het renoveren van het dak kost een hoop geld.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.