LTO Ledenvoordeel gaat voor duurzaam schoon drinkwater

9 juli 2019

|

Rose

Schoon drinkwater is een vereiste voor gezonde dieren. Daarom gaat LTO Ledenvoordeel samenwerken met het Nederlandse kennisbedrijf Watter. Dat heeft een apparaat ontwikkeld dat drinkwater met zout en stroom kan desinfecteren. Schadelijke chemicaliën om het water te reinigen zijn daardoor overbodig.

Veel veehouders hebben te maken met een biofilm in het drinkwater van hun dieren. Een slijmlaag met bacteriën en schimmels hecht zich aan de bodem van waterleidingen en drinkbakken. Elke keer als er nieuw schoon drinkwater in aanraking komt met de biofilm, wordt het water verontreinigd. Chemische middelen kunnen hier tijdelijk een oplossing voor bieden, maar die zijn niet alleen duur, maar ook belastend voor het milieu.

Onderzoek van TNO toont aan dat de Watter-methode de biofilm duurzaam afbreekt. Deze methode is eenvoudig. Door elektrolyse van het drinkwater en een zoutoplossing ontstaat het desinfectiemiddel Nontox. Alle ziekteverwekkende bacteriën, schimmels, gisten en virussen in drinkwater worden zo onschadelijk gemaakt. Traditionele gevaarlijke reinigingsmiddelen zoals chloordioxide of waterstofperoxide zijn niet meer nodig. Dat is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de hygiënestandaard op de boerderij, waardoor dieren minder snel ziek worden. De veehouder hoeft zo minder chemicaliën te gebruiken op zijn bedrijf, maar ook minder medicijnen.

Watter is opgericht door de tweelingbroers Alfred en Arjan Koop. Zij hebben ervaring opgedaan in Estland, waar ze kennis hebben gemaakt met de Russische ruimtevaarttechnologie. Na jaren van ontwikkelen, testen en verbeteren én met een flinke dosis doorzettingsvermogen lukte het de broers om een apparaat te bouwen dat een krachtig, veilig en duurzaam desinfectiemiddel produceert.

Dit biologische zuiveringsapparaat voor drinkwaterdesinfectie is als enige door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) toegestaan op de Nederlandse markt.

Johan Schuitemaker, inkoopspecialist bij LTO Ledenvoordeel, is enthousiast over deze milieuvriendelijke methode om zuiver drinkwater te produceren. ‘Naast de gezondheid van de dieren is milieu een belangrijk thema in de veehouderij. Een middel dat schoon drinkwater garandeert en tegelijkertijd het milieu ontziet, past wat ons betreft dan ook goed in onze visie op een duurzame toekomst.’

 

Schoon drinkwater nieuws

5 oktober 2023

Schoner water en hogere klauwgezondheid dankzij het Watter-systeem

De weerstand en gezondheid van zijn koeien waren matig voordat melkveehouder Barry van Bezooyen begon met het Watter-systeem.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

5 december 2022

Effectief desinfecteren van klauwen zonder formaline

'Kan ik jullie middel in een voetenbad doen om klauwen te desinfecteren?

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.