“Maak drempel voor dief zo hoog mogelijk”

6 juli 2015

|

Rose

De criminaliteit op het platteland neemt toe. Steeds meer agrariërs krijgen er mee te maken. Wat kunt u zelf doen om het risico op diefstal te verkleinen? Agrarisch Adviseur Leendert Versluis van Univé geeft een aantal nuttige tips.

Een recent onderzoek onder LTO-leden toonde aan dat bijna 40 procent van de ondervraagden te maken heeft gehad met diefstal van materieel en meer dan 30 procent is geconfronteerd met inbraak. Versluis geeft aan dat veel agrariërs, ondanks deze cijfers, diefstalpreventie niet al te hoog op de agenda hebben staan. “Veel agrariërs denken: het overkomt mij niet, het gebeurt alleen een ander. Bij veel agrariërs leeft onterecht de gedachte dat er veel geïnvesteerd moet worden als het om diefstalpreventie gaat. Dat is zeker niet het geval. Diefstalpreventie begint met iets heel kleins als goed sleutelbeheer. Zorg ervoor dat je alle cabines op slot hebt, haal bij trekkers de sleutel uit het contact en sluit schuren en loodsen goed af. Je moet de drempel zo hoog mogelijk maken voor de dief.”

Maatregelen

Goed sleutelbeheer is dus stap één, maar wat zijn nog meer maatregelen? “Ik zie een duidelijke trend in het plaatsen van hekken”, vertelt Versluis. “Op steeds meer erven bakenen agrariërs hun terrein af. Een andere optie is om je machines uit te rusten met een Track & Trace systeem. Helaas voorkomt zo’n GPS-volgsyteem de diefstal niet, maar een machine is wel veel makkelijker terug te vinden.” Sinds kort konden 1.000 agrariërs subsidie krijgen (alle beveiligingsscans zijn vergeven) als ze diefstalpreventiemaatregelen nemen. “Agrariërs zijn, nu meer dan ooit, bezig met rendement. Welke investering, levert wat op. Door deze subsidie wordt de drempel voor agrariërs een stuk lager en zullen ze meer investeren in maatregelen. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen.”

Opties diefstalpreventie

  • Bewakingscamera’s
  • Dieseltankalarm
  • Track & Trace om uw voertuigen te beveiligen
  • SKG-gecertificeerd hang- en sluitwerk
  • Kluis met het ECB-S keurmerk of een SKG keurmerk
  • Opritverklikker

 

Veiligheid nieuws

21 juni 2024

Wees dieven te slim af met BouwTag

Met de innovatieve oplossingen van BouwTag kan de politie effectief gestolen goederen opsporen voor agrarische ondernemers. Dit maakt bedrijfsvoering in één keer een stuk veiliger.

19 april 2024

Waterdichte beveiliging tegen tijdelijke risico’s

Is er een risico op diefstal of vernieling, bijvoorbeeld van gps-systemen tijdens de oogst? BauWatch is specialist in tijdelijke beveiliging van terreinen met cameramasten.

1 maart 2024

LTO Ledenvoordeel en BouwTag zetten zich in voor veiligheid op boerenerf

LTO Ledenvoordeel en BouwTag werken samen om agrariërs een oplossing te bieden in materieelbeheer en diefstalpreventie.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.