Medewerkers in de agrarische sector bijscholen op locatie met subsidie

4 oktober 2016

|

Rose

Den Bosch 5 oktober 2016 – LTO Seizoenarbeid organiseert in samenwerking met Lentiz| cursus & consult en NCE verschillende opleidingen voor de agrarische sector. Voor de meeste opleidingen behoort subsidie tot de mogelijkheden. Hiermee krijgen agrariërs (een deel van) de opleidingskosten terug. Uniek is bovendien dat bijna alle opleidingen op locatie gegeven kunnen worden.

Medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal van een bedrijf. Een bedrijf profiteert ervan wanneer medewerkers zijn opgeleid. Medewerkers waarderen de investering die gedaan wordt, waardoor hun betrokkenheid vergroot. Angelien van den Nouweland, Rozenkwekerij Marjoland te Waddixveen legt uit: ‘’We merken dat de betrokkenheid van het personeel door de cursus groter wordt. Vanuit die betrokkenheid leveren ze een betere bijdrage. We maken er ook iets bijzonders van. Als ze geslaagd zijn krijgen ze een cadeau en gaan we eten. En dat levert een betere saamhorigheid.’’

Taalbarrière

Ook groenteteler Adrie van den Einde uit Lierop investeert in zijn medewerkers: ”Een taalcursus is een investering in het personeel voor de lange termijn en op meerdere fronten. Als de communicatie beter is, voorkom je fouten. Dat betaalt zich terug. Nog los van de taal moeten werknemers een drempel overwinnen om een probleem aan te kaarten. Voor Polen geldt dat misschien nog wel meer dan voor Nederlanders. De taal vormt nog een extra barrière. Zo komt het dat problemen soms helemaal niet worden geuit. Ja, pas als het te laat is.

Belangrijk aan de cursus is dat ze een basis Nederlands kennen, uitgebreid met termen die op ons bedrijf veel worden gebruikt. De namen van de producten, van de materialen waar mee wordt gewerkt en van de belangrijkste ziekten en plagen. Misschien nog belangrijker is dat ze zich ook durven uiten in een voor hen vreemde taal. Lucja Grabowska, de lerares, pakt dat heel goed aan. We merken nu dat het ijs is gebroken. En dat levert veel meer op dan waar we eigenlijk vanuit gingen. Het is voor hen inderdaad makkelijker om een probleem te melden, maar de Poolse werknemers maken nu ook veel gemakkelijker contact met hun Nederlandse collega’s. En dat is ook veel waard.”’

Subsidiemogelijkheden

Er zijn 17 verschillende opleidingen beschikbaar. Deze cursussen zijn tijdelijk extra interessant door subsidiemogelijkheden via Colland, en Subsidieregeling Praktijkleren. De hoogte van de subsidie varieert en is o.a. afhankelijk van de cao waaronder de werknemer staat geregistreerd. Tevens profiteren leden van LTO van een gemiddelde korting van 10%.

Uiteenlopende opleidingen

De cursussen lopen uiteen in niveau en onderwerp. Van een eenvoudige training voor personeel in de glastuinbouw of voor verpakkingswerkzaamheden, tot Sales en Marketing en zelfs een Minimaster Leidinggeven. Cursussen BHV, Instrueren op de Werkvloer en BHV worden ook in het Pools gegeven. Omdat steeds meer agrarisch ondernemers gebruik maken van Poolse arbeidskrachten worden ook cursussen Pools aangeboden. De taalcursussen richten zich niet alleen op het taalgebruik in het dagelijks leven, maar kunnen specifiek worden toegesneden op het bedrijf van hun werkgever.

Opleidingen met ledenvoordeel

LTO Seizoenarbeid organiseert in samenwerking met Lentiz cursus & consult en NCE verschillende opleidingen voor de agrarische sector. Leden van LTO ontvangen extra korting. Daarnaast kunt u bij de meeste opleidingen voor subsidie in aanmerking komen. Hiermee kunt u (een deel van) de opleidingskosten terug krijgen. Voor meer informatie ga naar ltoledenvoordeel.nl/scholing

10% korting Opleidingen

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.