MoveRTK maakt GPS nauwkeurig en betrouwbaar

16 juli 2015

|

Rose

In de akkerbouwsector komt precisielandbouw goed van de grond. Kort gezegd komt het er op neer om met zo min mogelijk hulpstoffen en gewasbeschermingsmiddelen een maximale, homogene kwaliteit en opbrengst te bereiken.

MoveRTK is voorzien van een Machine-to-Machine (M2M) dataverbinding: mobiel internet voor professionele gebruikers. Dit signaal gebruikt MoveRTK om zijn GPS-correcties te versturen. Maar hiermee is het ook mogelijk om tijdens het zaaien of oogsten data uit te wisselen. Dit kan data zijn die sensoren op het voertuig ter plekke verzamelen. Met speciale camera’s kan er van bovenaf een beeld worden gemaakt van de akkers. Dit geeft een beter inzicht in de bodemgesteldheid en de gezondheid van het gewas. Een satellietsignaal (GPS) is tot enkele meters nauwkeurig. Biologisch akkerbouwer Toine Bastiaansen in Dronten maakt sinds 2013 gebruik van MoveRTK. ,,Al een jaar of vijf maak ik gebruik van GPS-techniek op mijn machines”, vertelt Bastiaansen. ,,Het is een dure grappenmakerij, maar als je er de voordelen van inziet, wil je niet meer zonder.”

Nauwkeuriger

Volgens de akkerbouwer kan hij door GPS een stuk nauwkeuriger werken. ,,Door GPS-besturing op de trekker kun je zeer precies werken. Als ik bijvoorbeeld ga zaaien zorgt GPS er voor dat ik rechte rijen zaai, en dat ook bij een nieuwe werkgang de rijafstand exact klopt. Bovendien verzorgt GPS de besturing van de trekker, en kan ik me concentreren op waar ik mee bezig ben: zaaien. Als biologisch akkerbouwer heb ik veel belang bij nauwkeurig zaaien omdat we veel aan mechanische onkruidbestrijding doen. Hoe preciezer je gezaaid hebt, hoe beter de onkruidbestrijding lukt. Ook bij andere werkzaamheden levert GPS veel voordeel op. Als ik bijvoorbeeld ga kilveren, dan stel ik de werkbreedte van de kilverbak in, de GPS-besturing zorgt er dan voor dat ik nooit overlap, en geen meter te veel rij.”

Tot vorig jaar maakte akkerbouwer Bastiaansen gebruik van RTK-signalen die afkomstig zijn van traditionele RTK-palen. MoveRTK maakt geen gebruik van zulke palen, maar van het mobiele telefoonnetwerk. Gebruikers ontvangen hun RTK-signaal via GRPS/UMTS. ,,Dat maakt werken met GPS betrouwbaarder en gebruiksvriendelijker dan bij gebruik van de traditionele RTK-palen”, stelt Bastiaansen. ,,Toen ik nog van die palen afhankelijk was, was er regelmatig sprake van storing. Er moest dan een monteur komen om me weer op gang te helpen. Bij MoveRTK werk je met mobiel internet. Het voordeel daarvan is dat een onverhoopte storing op afstand op te lossen is. Dat heb ik één keer meegemaakt. Ik belde mijn mechanisatiebedrijf. De chef werkplaats keek online mee in mijn GPS systeem, en had de storing binnen één minuut opgelost. Nog een voordeel is dat ik altijd automatisch het juiste signaal ontvang, op welk perceel ik ook ben.”

250 euro korting

Leden van LTO betalen via LTO Ledenvoordeel voor een abonnement op MoveRTK € 500 per jaar. Dat is € 250 korting op de gangbare prijs. Bastiaansen: ,,Het ontvangen van RTK-signalen via traditionele palen is een paar honderd euro goedkoper. Dat verschil heb ik met één storing minder al terugverdiend.”

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.