Nauwkeurige plaatsbepaling rukt op

21 september 2017

|

Rose

Jean-Paul Henry van MoveRTK: ‘Trekkerfabrikanten experimenteren al volop met onbemande trekkers’

Nauwkeurige plaatsbepaling krijgt steeds meer toepassingen. Onder meer bij het inzetten van drones. Een toekomst met onbemande tractoren zit eraan te komen.

Trekkers en andere landbouwmachines met GPS-systemen zijn al heel gewoon. Ze helpen om nauwkeuriger te werken en kunnen een voertuig automatisch laten sturen. Ook bij persoonsgebonden zaken als smartphones en tablets hoort satellietplaatsbepaling tot de standaarduitrusting.

Er komen steeds meer apps die hiervan gebruik maken. Dit loopt uiteen van zakelijke toepassingen zoals het inventariseren van leidingen, tot het spelen van spelletjes als Pokémon Go. ‘Het toenemende gebruik van GPS gaat gepaard met de behoefte aan meer nauwkeurigheid bij de plaatsbepaling’, vertelt Jean-Paul Henry. Hij is operationeel manager bij MoveRTK. Deze partner van LTO Ledenvoordeel is specialist op dit gebied.

Combinatie van systemen

Een ontwikkeling van de laatste jaren is het ontstaan van Global Navigation Satellite Systems ofwel GNSS. Dit staat voor een combinatie van meerdere satellietnavigatiesystemen. Naast het Amerikaanse GPS-systeem wordt ook het Russische Glonass gebruikt. De toevoeging van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo en het Chinese Beidou zit eraan te komen.

‘Dit combineren van systemen maakt de plaatsbepaling robuuster’, legt Henry uit. ‘Het verhoogt enerzijds de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling en anderzijds de beschikbaarheid. Dit laatste speelt vooral nabij obstakels als gebouwen en bomen. Straks kun je ook dichtbij zulke obstakels nauwkeurig werken.’ MoveRTK is in de Benelux aanbieder van een zogenoemd RTK-signaal (Real Time Kinematic). RTK corrigeert afwijkingen van de GPS plaatsbepaling en maakt daarmee een veel nauwkeuriger plaatsbepaling mogelijk, tot op 2 centimeter.

MoveRTK is voorbereid voor de ondersteuning van nieuwe technieken en satellieten. Zo zijn vorig jaar alle referentiestations, de basis van de MoveRTK-infrastructuur, uitgerust met nieuwe GNSS-ontvangers. Jean-Paul Henry: ‘Over een paar jaar hebben we de beschikking over wel 120 GNSS-satellieten in plaats van de 30 GPS-satellieten waarmee we het de afgelopen jaren moesten doen.’ Wie wil profiteren van de nieuwe satellieten moet er wel voor zorgen dat de eigen apparatuur op de machine Galileo en Beidou ondersteunt.

Robotisering

Henry constateert dat het gebruik van plaatsbepaling snel toeneemt. ‘Fabrikanten van trekkers experimenteren al volop met onbemande trekkers. De cabine is daarbij verdwenen en sensoren als radars en lidars ondersteunen de machine bij het veilig navigeren. Dit is een ontwikkeling richting robotisering waarbij machines geheel zelfstandig over het veld navigeren.’

‘Technisch gezien is dat al prima mogelijk’, gaat hij verder. ‘Diverse haken en ogen zorgen ervoor dat grootschalige toepassing in de praktijk nog op zich laat wachten.’ Hij doelt op
veiligheidsaspecten en vervoer over de openbare weg dat met een onbemande machine nog niet is toegestaan. Ook zijn de kosten van deze technieken momenteel nog erg hoog. Henry: ‘Als de kosten de komende jaren afnemen, ontstaan er legio toepassingsmogelijkheden voor robotisering in de agrarische sector. Denk bijvoorbeeld aan voerrobots die hun eigen weg vinden op veehouderijbedrijven.’

Drones

Iets wat geen toekomstmuziek meer is maar dagelijkse praktijk, is de inzet van drones in de landbouw. Onder meer voor het inspecteren van gewassen en het beoordelen van de opbrengst en de bodem. In
sommige landen is ook het bekijken van veestapels vanuit de lucht interessant. Op de akker Henry merkt dat gebruikers van drones veel behoefte hebben aan nauwkeurige plaatsbepalingstechnieken. ‘Als je een waarneming vanuit de lucht wilt vertalen naar een handeling op de akker, bijvoorbeeld een plaatsspecifieke bemesting of bespuiting, moet je heel nauwkeurig kunnen werken’, weet hij.

‘En die mogelijkheden zijn er als je GNSS gebruikt met RTK-correcties. Door de integratie van RTK in de drones kun je direct meten in de beelden en heb je geen fotopaspunten op de grond meer nodig.’

KORTINGSREGELING

Voor LTO-leden die een abonnement nemen op een RTKsignaal hanteert MoveRTK een kortingsregeling. Zo’n abonnement kost normaal € 750 per jaar. Leden betalen € 500. Voor die prijs ontvangen ze ook een noodzakelijke simkaart.

Meer informatie

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.