‘Nog 9 jaar om asbest te verwijderen’

16 februari 2015

|

Rose

De Nederlandse overheid bereidt wetgeving voor die verbiedt dat er na 2024 nog asbesthoudende materialen in daken en gevels aanwezig zijn in Nederland. Geert van Haaren, productspecialist bij N.V. Univé Her, de herverzekeraar van de regionale Univé Brandverzekeraars,  beantwoordt 6 vragen over asbest en asbestwetgeving.

  1. Waarom komt er nu wetgeving die het gebruik van asbest verbiedt?

“Asbest is met name in de jaren zeventig/tachtig veel gebruikt. De aanname is dat zolang je met asbest niets doet, het geen gezondheidsgevaar oplevert. Dat is niet helemaal waar. De normale levensduur van asbest is circa 40 jaar en asbestcementplaten beginnen na een jaar of dertig te verweren en worden broos. Tussen 1975 en nu zit meer dan dertig jaar, dus dat verweringsproces is momenteel volop gaande. Het effect van dit proces is dat er asbestvezels vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.”

  1. Wat houdt de asbestwetgeving precies in?

“De overheid wil asbest verwerkt aan de buitenzijde van daken en van gevels per 2024 verbieden”. De nieuwe asbestwetgeving heeft ook scherpere blootstellingsnormen voor werknemers die in  aanraking kunnen komen met asbest. Dit was een van de belangrijkste aanbevelingen in een rapport van de Gezondheidsraad uit 2010. Dat stelde dat er veel strengere eisen moesten worden gesteld aan asbestverwijdering, omdat de risico’s veel groter zijn dan tot dan toe was aangenomen. Het streven is naar een verlaging van de grenswaarde (op werkplekken) voor chrysotiel asbest naar 2000 vezels/m3. Voor amfibool asbest is het streven een grenswaardeverlaging naar 300 vezels/m3.”

  1. Is de nieuwe asbestwetgeving al helemaal rond?

“Nee, de wetgeving is nog niet rond. Maar invoering per 2024 lijkt zeer reëel. Ook de Europese

Commissie is met het opstellen van soortgelijke wetgeving bezig. Asbest dat niet direct aan de buitenlucht is blootgesteld, valt overigens buiten de te verwachten wetgeving en mag dus vooralsnog blijven zitten.”

  1. Wat betekent dat voor de asbestplaten op mijn bedrijf? Kan ik ze niet gewoon laten liggen?

“Nee, je kunt ze niet gewoon laten liggen. Aan de verwijderingsplicht van asbest valt niet te ontkomen, daarom ligt gecontroleerd verwijderen in de komende 9 jaar het meest voor de hand. Het is bijvoorbeeld geen optie om gebouwen met asbest bij beëindigen van de bedrijfsactiviteiten te laten staan in de hoop dat verkoop van de bouwpercelen inclusief de gebouwen in de toekomst aantrekkelijker is. De verwijderingsplicht van asbest zal blijven bestaan.”

  1. Kan ik subsidie krijgen als ik de asbest laat verwijderen?

Er bestaan verschillende subsidiemogelijkheden om de vervanging van asbestplaten te subsidiëren. Bijvoorbeeld wanneer asbestdaken vervangen worden door daken met zonnepanelen. Deze regeling ‘asbest eraf, zonnepanelen erop’  is het afgelopen jaar verruimd zowel wat betreft  de  subsidiehoogte als de toepassingsmogelijkheden. Zie voor meer informatie www.agroasbestveilig.nl.

  1. Waarom vindt Univé het belangrijk om de asbestwetgeving onder de aandacht te brengen?

“Univé heeft op verschillende manieren met asbest te maken. De opruimingskosten na brand of storm zijn bijvoorbeeld extra hoog wanneer er asbestdelen zijn vrijgekomen. Univé probeert klanten te wijzen op deze kosten en zorgt ervoor dat ze voldoende verzekerd zijn voor deze kosten. De belangrijkste reden om asbesthoudend materiaal te vervangen is natuurlijk het gezondheidsrisico. We willen onze klanten vooral duidelijk maken dat asbest gevaarlijk is en dat op tijd vervangen erg belangrijk is. ”

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.