Op de centimeter nauwkeurig

11 mei 2016

|

Rose

Akkerbouwer Toine Bastiaansen: ‘Hoe preciezer je gezaaid hebt, hoe beter de onkruidbestrijding lukt’

In de akkerbouwsector komt precisielandbouw goed van de grond. Kort gezegd komt het er op neer om met zo min mogelijk hulpstoffen en gewasbeschermingsmiddelen een maximale, homogene kwaliteit en opbrengst te bereiken.

Biologisch akkerbouwer Toine Bastiaansen in Dronten maakt sinds 2013 gebruik van MoveRTK. ‘Al een jaar of zes maak ik gebruik van gpstechniek op mijn machines’, vertelt Bastiaansen. ‘Het is een dure grappenmakerij, maar als je er de voordelen van inziet, wil je niet meer zonder.’

MoveRTK is merkonafhankelijk en voorzien van een machine-tomachine (M2M) dataverbinding: mobiel internet voor professionele gebruikers. Dit signaal gebruikt MoveRTK om zijn gps-correcties te versturen. Maar hiermee is het ook mogelijk om tijdens het zaaien of oogsten data uit te wisselen.

Besturing
‘Door gps-besturing op de trekker kun je zeer precies werken. Als ik bijvoorbeeld ga zaaien, zorgt gps ervoor dat ik rechte rijen zaai en dat ook bij een nieuwe werkgang de rijafstand exact klopt. Bovendien verzorgt gps de besturing van de trekker en kan ik me concentreren op waar ik mee bezig ben: zaaien’, legt Bastiaansen uit. ‘Als biologisch akkerbouwer heb ik veel belang bij nauwkeurig zaaien omdat we veel aan mechanische onkruidbestrijding doen. Hoe preciezer je gezaaid hebt, hoe beter de onkruidbestrijding lukt’, vervolgt hij.

‘Ook bij andere werkzaamheden levert gps veel voordeel op. Als ik bijvoorbeeld ga kilveren, dan stel ik de werkbreedte van de kilverbak in. De gps-besturing zorgt er dan voor dat ik nooit overlap en geen meter te veel rij.’

Vroeger maakte Bastiaansen gebruik van RTK-signalen die afkomstig zijn van traditionele RTK-palen. MoveRTK maakt geen gebruik van zulke palen, maar van het mobiele telefoonnetwerk. Gebruikers ontvangen hun RTKsignaal via GRPS/UMTS. ‘Dat maakt werken met gps betrouwbaarder en gebruiksvriendelijker dan bij gebruik van de traditionele RTK-palen’, stelt Bastiaansen.

‘Toen ik nog van die palen afhankelijk was, was er regelmatig sprake van storing. Er moest dan een monteur komen om me weer op gang te helpen. Bij MoveRTK werk je met mobiel internet. Het voordeel daarvan is dat een onverhoopte storing op afstand op te lossen is. Dat heb ik één keer meegemaakt. Ik belde mijn mechanisatiebedrijf. De chef werkplaats keek online mee in mijn gps-systeem en had de storing binnen één minuut opgelost.

‘Nog een voordeel is dat ik altijd automatisch het juiste signaal ontvang, op welk perceel ik ook ben’, vertelt hij.

250 euro korting
Leden van LTO betalen via LTO Ledenvoordeel voor een abonnement op MoveRTK 500 euro per jaar. Dat is 250 euro korting op de gangbare prijs. Bastiaansen: ‘Het ontvangen van RTK-signalen via traditionele palen is een paar honderd euro goedkoper. Dat verschil heb ik met één storing minder al terugverdiend.’

Tip!
‘Ook een schuine kant van een perceel netjes uitploegen is met de techniek een fluitje van een cent.’

Kijk voor meer informatie op ltoledenvoordeel.nl/movertk

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.