Plaagdierpreventie hoeft niet duur te zijn

24 mei 2017

|

Rose

Plaagdieren zijn dieren die lastig en ongewenst zijn. Onder deze omschrijving valt een breed scala aan dieren die je op boerderijen regelmatig tegenkomt. Daarbij gaat het niet alleen om knaagdieren als ratten en muizen, maar ook om bijvoorbeeld vliegen, stadsduiven, muggen, wespen, bedwantsen, mieren, kakkerlakken en houtworm.

‘We kwamen bij plaagdierpreventie uit vanwege de strengere regels voor het bestrijden van ratten en muizen met gif, die vanaf dit jaar gelden’, vertelt Johan Schuitemaker, projectmanager bij LTO Ledenvoordeel.

‘Die nieuwe regelgeving houdt in dat veel agrarisch ondernemers niet meer zelf buiten de gebouwen gif mogen gebruiken om ratten en muizen te doden. Hierdoor moeten agrariërs een keuze maken om of zelf het aanvullende certificaat te halen of het uit te besteden aan een professional. Bestrijden met gif is het laatste stadium van het voorkomen van overlast door ratten en muizen. In voorgaande stadia kun je met preventiemaatregelen veel bereiken, bijvoorbeeld het erf schoon en opgeruimd houden en hygiënisch werken’, aldus Schuitemaker.

Hij vertelt hoe LTO Ledenvoordeel vervolgens op zoek ging naar een partner die agrariërs kan ondersteunen bij plaagdierpreventie. ‘Daarvoor hebben we met diverse partijen aan tafel gezeten. Het werd ons duidelijk dat bedrijven in deze branche vaak veel uren maken bij een klant. Dat is nou net niet waar agrariërs op zitten te wachten, want dit kost veel geld.’

‘Veel boeren doen het liefst zelf wat ze zelf kunnen’, gaat Schuitemaker verder. ‘Bijvoorbeeld het regelmatig nalopen van geplaatste ratten- en muizenvallen. Ze zitten er niet op te wachten dat een plaagdierbestrijder hiervoor iedere week naar de boerderij komt en daar een flinke factuur voor stuurt.’

LTO Ledenvoordeel kwam uiteindelijk uit bij Bureau Plaagdierpreventie. Dit bureau doet het anders. Het maakt een plan om overlast door plaagdieren te voorkomen. De boer kan een grote rol spelen bij de uitvoering, en doen wat hij zelf kan en wil.

Plan van aanpak gratis

LTO-leden die gaan samenwerken met Bureau Plaagdierpreventie krijgen een gratis intakegesprek waarin een risicoanalyse centraal staat. Die vormt de basis voor een plan van aanpak.

‘In dit plan staat duidelijk omschreven wat er moet gebeuren om overlast door plaagdieren te voorkomen. Daarbij bespreekt Bureau Plaagdierpreventie met de ondernemer wat hij zelf wil en kan doen, en welke uitvoeringstaken eventueel door Bureau Plaagdierpreventie opgepakt worden. We denken hiermee een aanpak te bieden die voor veel boeren aantrekkelijk is’, zegt Schuitemaker. ‘Dat is misschien wel net zo veel waard als de korting van 10 procent op uren en materialen die LTO-leden bij Bureau Plaagdierpreventie krijgen.’

  • -10%

Plaagdierpreventie

LTO-leden ontvangen 10% korting op alle diensten van Bureau Plaagdierpreventie!
Bekijk dit voordeel

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.