Slimmer omgaan met energievraagstukken

13 mei 2015

|

Rose

Geen enkel agrarisch bedrijf is hetzelfde. Maar een lagere energierekening is bij iedere ondernemer gewenst. Om deze reden bestaat LTO Energie. Want slimmer met energie omgaan, betekent minder kosten.

Welke investeringen passen bij het agrarisch bedrijf? Zijn zonnepanelen de uitkomst? Of kan de agrariër beter eerst het verbruik verlagen met bijvoorbeeld isolatie? LTO Energie wil het leden gemakkelijk maken door alles onder één dak aan te bieden. Van informatie en advies over uiteenlopende energiezaken tot het bieden van voordelen exclusief voor leden van LTO Noord, ZLTO en LLTB. Sinds de start van LTO Energie in 2012 zijn er al veel leden geholpen met onder andere de aanschaf van zonnepanelen, energiebesparende isolatie en de inkoop van groene energie en aardgas.

Stroom van collega boeren

Maar dit is pas het begin. Want in de doelstelling van LTO Energie is eerlijke agrarische stroom een belangrijke activiteit. De boer als producent en afnemer staat hierin centraal. De eerste stap is hiervoor al gezet. In 2015 gaan we voor 100 procent agrarische stroom van boeren voor boeren. Johan Schuitemaker, projectleider energie: ‘Stroom van een collega-boer, zou dat niet mooi zijn? Bij de introductie van LTO Energie stelden we ons ten doel om dit voor iedere deelnemer te bereiken. Door als agrarische sector een collectief te vormen op het gebied van energie kan de agrarische sector de handen ineen slaan en zelf het energievraagstuk oplossen’, laat de projectleider weten. ‘De agrariër die stroom nodig heeft, koopt eerlijke stroom waarvan de herkomst 100 procent agrarisch is. Dus geen ‘vergroende’ stroom uit waterkrachtcentrales uit Noorwegen. Het is straks zelfs mogelijk om zelf te kiezen van welke collega-agrariër de stroom wordt afgenomen. De voorwaarde is dat zowel de afnemende boer als de verkopende boer een eerlijke, goede prijs krijgen’, stelt Schuitemaker. Dit kan alleen als er zo min mogelijk kosten worden gemaakt in de tussenliggende schakels. Schuitemaker vertelt: ‘De energieleverancier van het LTO Energiecollectief is Greenchoice. Greenchoice is in staat om de kosten laag te houden. Zij sponsoren bijvoorbeeld geen dure clubs.’ ‘Ook werkt het collectief niet met eenmalige lokkertjes zoals tablets, welkomstkortingen en gratis thermostaten. Hierdoor kunnen we met het LTO Energiecollectief zowel een goede prijs bieden voor de boer die de energie levert als voor de boer die de energie gebruikt. Op dit moment wordt onze energie grotendeels al opgewekt door boeren en tuinders en we werken hard aan 100 procent eerlijke agrarische groene stroom’, zegt de projectleider.

Stroom leveren aan collega’s

Wie meer energie produceert dan verbruikt, kan dit straks via het LTO Energiecollectief aanbieden. ‘Deze energie is volledig bedoeld om te leveren aan collega-agrariërs. Op termijn willen we dit uitbreiden naar liefhebbers van het platteland en producenten van agrarische producten. Zo blijft de energie in de sector’, legt Schuitemaker uit. ‘Omdat het LTO Energiecollectief geen hoge kosten maakt, kunnen we uw stroom aanbieden aan andere leden. Zo vergroten we de verduurzaming van stroom in de sector en krijgt u een eerlijke prijs voor uw energie.’

www.lto-energie.nl

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.