Vijf meest gemaakte fouten bij vergelijken energieaanbiedingen

11 mei 2016

|

Rose

Het ene energieaanbod met het andere vergelijken is lastig. Verschillende aanbieders zeggen bovendien allemaal dat ze het voordeligst zijn. Maar is een besparing van honderden euro’s echt  mogelijk? Bij LTO Energie komen regelmatig vragen binnen over energieaanbiedingen. Om leden te helpen bij het vergelijken zet LTO Energie de meest gemaakte fouten op een rij.

1. Kale tarieven

Ondernemers zijn waarschijnlijk wel gewend om er op te letten of een prijs exclusief of inclusief btw is. Bij energie is het leveringstarief daarnaast ook belast met energiebelasting. Deze belasting is afhankelijk van de hoogte van het verbruik. Een hoger verbruik betekent een lagere energiebelasting.

De energiebelasting is een factor waarop niet bespaard kan worden door over te stappen omdat ze niet door de leverancier maar door de overheid wordt bepaald. Daarnaast is er bij aardgas ook de regiotoeslag.

Een veelgemaakte fout is dat kale leveringstarieven (zonder belastingen, regiotoeslag en vaste leveringskosten) met all-in tarieven worden vergeleken.

2. Vaste leveringskosten

Wat veel agrariërs vergeten, is dat behalve het leveringstarief ook de vaste leveringskosten (vroeger vastrecht) invloed hebben op het totaal van kosten.

De vaste leveringskosten worden per periode in rekening gebracht. Dit tarief varieert en kan bij sommige leveranciers oplopen tot ruim 100 euro per jaar per aansluiting. Vooral bij een klein verbruik is het aan te raden deze kosten mee te nemen in de berekening.

3. Geldigheidsduur

Wat veel agrariërs niet weten, is dat de geldigheidsduur van de offerte van invloed is op de prijs. Vaak is het zo dat een langere geldigheid een hogere prijs betekent. Een leverancier neemt namelijk een hoger risico over een eventuele prijsstijging in de tussentijd.

4. Welk moment

De energiemarkt fluctueert. Dat betekent dat iemand bij een verlenging van een energiecontract misschien duurder of juist goedkoper uit kan zijn. Dit is afhankelijk van het moment waarop het contract is afgesloten en het moment dat het wordt verlengd. Wat vaak fout gaat is dat energieverkopers hier gebruik van maken. Contracten die zijn afgesloten in een periode met hogere tarieven vergelijken zij met actuele, lagere tarieven.

Dit is geen eerlijk vergelijk want de prijzen zijn niet op hetzelfde moment gemaakt. Vergelijk de tarieven van de energieverkoper dus altijd met de actuele tarieven van de huidige energieleverancier.

5. Instapkorting

Veel energiebedrijven geven instapkorting. Dit is misschien een leuke motivatie om over te stappen. Maar vaak is deze korting verwerkt in de tarieven. Bij een verlenging heeft u dit voordeel niet. En dan blijkt u opeens bij een duurdere maatschappij te zitten dan u dacht.

Het LTO Energiecollectief
Sinds 2012 kunnen LTO-leden gebruik maken van het LTO Energiecollectief. De leverancier van dit collectief is Greenchoice. Door deze samenwerking krijgen LTO-leden een voordelig en zeer betrouwbaar aanbod. LTO heeft immers de vergelijking al gemaakt.

De prijs is op basis van collectieve korting en het aanbod behoort in de regel tot de goedkoopste in de markt. Niet voor niets maken al ruim 6.000 leden gebruik van het aanbod.

Kijk voor meer informatie op
LTO Energie Collectief

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.