Betaalt u te veel voor uw meetdienst?

4 augustus 2016

|

Rose

Boeren en tuinders met een grootzakelijke aansluiting betalen massaal te veel voor hun meetdienst.

Een meetbedrijf is een onafhankelijk bedrijf dat verantwoordelijk is voor het meten van het juiste stroom- en gasverbruik bij de grootzakelijke boer en tuinder. Sinds 2002 is deze markt geliberaliseerd en is de boer en tuinder vrij om zelf een meetbedrijf te kiezen. De praktijk wijst echter uit dat veel boeren en tuinders niet weten dat zij zelf een meetbedrijf kunnen kiezen en hierdoor vaak flink te veel betalen.

De keuze voor liberalisering van deze markt komt voort uit de verwachting dat deze diensten zich competitief ontwikkelen, en dat klanten hiervan profiteren door een betere dienstverlening tegen een scherper tarief. Er zijn inmiddels ca 12 meetbedrijven actief, waarvan het grootste deel nog onderdeel is van een netbeheerder. De liberalisering heeft daadwerkelijk geleid tot forse daling van de kosten. Gemiddeld zijn deze met 15-35% gedaald. Dit betekent al gauw honderden euro’s per jaar aan kostenbesparing. Toch is nog geen 20% van de grootzakelijke boeren en tuinders sinds 2002 gewijzigd van meetbedrijf, waardoor er maar nauwelijks wordt geprofiteerd van de kostendaling.

Wat doet het meetbedrijf?

Het meetbedrijf plaatst een elektriciteits- of gasmeter en leest deze meter dagelijks uit via een GSM of GPRS simkaart. De meetgegevens worden aangeleverd bij de netbeheerder voor het opmaken van de energienota. Zo zijn er in totaal dus drie partijen waar de grootzakelijke boer en tuinder mee te maken heeft voor de juiste afrekening van hun energieverbruik; de netbeheerder, de energieleverancier én het onafhankelijke meetbedrijf. Voor kleinverbruik aansluitingen is deze keuze niet mogelijk.

Selectieprocedure

LTO Ledenvoordeel nam de proef op de som en heeft een uitgebreide selectieprocedure gevolgd. Hierbij kwam meetbedrijf Ebatech als beste uit de bus. Johan Schuitemaker, productmanager bij LTO Ledenvoordeel, verantwoordelijk voor de selectieprocedure legt uit: ‘’Ebatech is een kundig en gecertificeerd meetbedrijf. Zij combineren een zeer scherp tarief met uitstekende service en kennis van techniek.’’

Schuitemaker vervolgt: ‘’Een agrarisch ondernemer kan vaak veel geld besparen op de meetdienst, maar veel ondernemers hebben hier eigenlijk geen tijd voor. Ebatech regelt daarom de overstap, wisselt de meter van het huidige meetbedrijf om, leest dagelijks het energieverbruik uit en zorgt dat de ondernemer er daarna geen omkijken meer naar heeft. Afhankelijk van de grootte van de meter, huur of koop van de meter, de soort meter en de duur van het contract liggen de onderhandelde LTO tarieven gemiddeld 20% voor gas en 40% voor stroom lager dan de standaard tarieven. Bij de eerste boeren en tuinders die zijn overgestapt, zien we zelfs besparingen van 50% à 60% op de huidige factuur. Met dit ledenvoordeel wil LTO hun leden attenderen op de besparingsmogelijkheden. Het is zonde om dit geld te laten liggen’’, aldus Schuitemaker.

Ledenvoordeel op uw meetdiensten

Met Ebatech bespaart u fors op de meetdiensten, en krijgt u meer inzicht in en controle over uw energiestromen. De besparing op meetdiensten voor gas bedraagt ongeveer 20%, en op meetdiensten voor elektra tot wel 40%! Voor meer informatie over het ledenvoordeel klikt u op de knop aan de rechterzijde of gaat u naar ltoledenvoordeel.nl/meetbedrijf.

Unigas300_16x9

20 tot 40% besparing Meetdienst

Meetdienst nieuws

20 oktober 2023

Kenter is uw partner voor een future-proof energieoplossing

Kenter begrijpt als geen ander dat de energietransitie complex en uitdagend is.

15 september 2023

Energietransitie is een kwestie van doen

Over de energietransitie wordt eindeloos veel gepraat. Volgens aanbieder van future-proof energieoplossingen Kenter is de energietransitie vooral een kwestie van doen.

27 oktober 2022

De samenwerking met Kenter bevalt ons goed

Wart van Zonneveld is projectleider van het aardwarmteproject van Floricultura, een internationale Orchideeën kwekerij in Heemskerk.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.