‘Het is een vrij zekere investering’

24 mei 2017

|

Rose

Op het dak van fruitbedrijf De Bierkamp in Kapel-Avezaath liggen duizend zonnepanelen. ‘We koelen en sorteren onze producten zelf’, zegt eigenaar Dirk van Beusichem. Koelen doet hij ook voor collega-fruittelers. ‘Vooral daarom is de combinatie met zonnepanelen mooi.’

Dirk en Saskia van Beusichem telen op De Bierkamp op 20 hectare appels en peren. Twee jaar geleden lieten ze via Vraagbundeling Zonnepanelen van LTO al 590 zonnepanelen op het dak plaatsen, met een totaalvermogen van 145.000 wattpiek.

Begin dit jaar besloten ze er nog eens zo’n 400 panelen bij te leggen via Vraagbundeling Zonnepanelen. Met een extra vermogen van 117.000 wattpiek wekken ze daarmee meer stroom op dan ze zelf nodig hebben. ‘We hebben in september en oktober de meeste stroom nodig met het inkoelen van de producten’, vertelt Van Beusichem.

Omdat de fruittelers niet altijd stroom afnemen op het moment dat ze de meeste stroom gebruiken, gaan ze nu in ieder geval per saldo terugleveren. ‘In 2016 was september nog hartstikke mooi, dus dat kwam goed uit’, zegt Van Beusichem.

‘We kozen voor zonnepanelen, omdat we een groot dakoppervlak hebben en er al een goede stroomvoorziening voor de installatie is. Dat we investeren op ons eigen terrein vinden we ook prettig en we hebben er geen werk van’, vertelt de ondernemer.

‘Onze terugverdientijd is zeven tot acht jaar en we ontvangen vijftien jaar subsidie. In die tijd kunnen we onze investering vrij gemakkelijk twee keer terugverdienen en daarna liggen de zonnepanelen er nog. Het is een vrij zekere investering.’

SDE-subsidie

Voor beide installaties kwam het bedrijf in aanmerking voor SDEsubsidie. ‘Dat is voor ons erg voordelig, want we krijgen per opgewekte kilowattuur subsidie, of we de stroom zelf gebruiken of niet.’ Naast de SDE-subsidie ontvangen de ondernemers voor de tweede installatie een POP3-subsidie voor jonge landbouwers.

Met deze subsidie, beschikbaar gesteld door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, kunnen jonge landbouwers investeren in gebouwen, grond, machines en verplaatsbare installaties.

Voor de fruittelers is het zo een goede investering. Daar komt nog bij dat ze voor het koelen van de producten al een zware aansluiting van 3 x 250 ampère hadden. ‘Dat scheelde ons aanzienlijk in de aanvangsinvestering.’

Tenten Solar, partner van LTO bij het leveren en installeren van de zonnepanelen, verzorgde de installatie. ‘Tenten Solar voorspelde een rendement van minimaal 84 procent, maar we draaien 88 procent, en dat met een oost-westdak. Ook de tweede installatie verzorgden zij’, vertelt Van Beusichem.

‘De prijs is scherp en de service goed. We hopen dat de stroomproductie op peil blijft. Hier moet de keuze van de materialen en installateur zich bewijzen. Het vertrouwen is er bij ons in ieder geval en over vijftien jaar weten we het zeker.’

Kijk voor meer informatie op ltoledenvoordeel.nl/zonnepanelen.

LedenvoordeelkrantBekijk de krant digitaal

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.