Hoe vervuilde zonnepanelen leiden tot opbrengstverlies

16 maart 2016

|

Rose

Als een zonnestroominstallatie 2-3 jaar ligt, zijn na reiniging forse rendementsverbeteringen van 20% of meer te zien. Vervuiling ontstaat niet in één keer maar vormt zich geleidelijk. Het is daarom moeilijk op te merken in de opbrengst. Vervuiling op één paneel heeft effect op alle panelen omdat ze aan elkaar gekoppeld zijn in een zogenaamde string. Onderzoek van het ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) wijst uit dat vervuiling zorgt voor een gemiddeld opbrengstverlies van 3 à 4 % per jaar en langs de snelweg zelfs tot 10% per jaar. In de agrarische sector hebben de vaak relatief vlakke staldaken, eventueel met nokventilatie en veel beweging in en rond de stallen onder bovengemiddeld veel vervuiling te leiden.

Reinigen met schoonmaakrobot

De oplossing om vervuiling goed te verwijderen is het inzetten van een specialist. Er zit een groot verschil tussen het handmatig schoonmaken van zonnepanelen en machinaal reinigen. Het handmatig schoonmaken is en blijft mensenwerk. Hierdoor kan de reiniger snel een gedeelte vergeten of onvoldoende schoonmaken. Dit gaat ten koste van de opbrengst van de panelen. Bij machinaal reinigen is de kwaliteit altijd goed en constant. Uniek in de Benelux is zonnepanelen reiniger Ebel SolarClean. Zij reinigen zonnepanelen met een robot. Deze robot is vooral geschikt voor grotere oppervlakten, zoals staldaken.

Snel terugverdiend

De reiniging van zonnepanelen is snel terug te verdienen. Afhankelijk van de grootte van het systeem is om het jaar of jaarlijks reinigen aan te raden. LTO-leden profiteren van scherpe prijzen en krijgen de voorrijdkosten cadeau.

Meer weten?

 

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.