Kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning

27 februari 2015

|

Rose

In januari en februari 2015 kregen alle huiseigenaren, die nog geen energielabel hadden, een voorlopig energielabel per post thuisgestuurd. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Het energielabel geeft met klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming (CV) en misschien zelfs wel zonnepanelen.

Minder energie verbruiken is van belang om bij te kunnen dragen aan de grootschalige vermindering van CO2-uitstoot die de overheid voor ogen heeft. Tevens telt hoe minder onnodige kosten er worden gemaakt, hoe beter. Er zijn genoeg mogelijkheden. Veel oudere agrarische woningen hebben bijvoorbeeld nog geen spouw-, dak-, en vloerisolatie. Ook ontbreekt nog wel eens dubbel glas in bijvoorbeeld slaapkamers. En hoe oud is de CV-ketel die gebruikt wordt?

De voordelen

Een goed geïsoleerd en energiezuinig huis heeft verschillende voordelen. Denk aan comfortabeler en plezieriger wonen, een lagere energierekening, minder CO2-uitstoot voor een beter milieu en waardestijging van de woning. Stuk voor stuk redenen om een energiezuinige woning te overwegen. Maar er zijn dus nogal wat mogelijkheden. Welke maatregelen het beste passen is per situatie verschillend. ‘Het ene huis is het andere huis niet. Agrarische woonhuizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 hebben weliswaar een spouwmuur maar deze is vaak niet geïsoleerd. Huizen die gebouwd zijn in de jaren 90 zijn wel geïsoleerd en hebben daarom meer baat bij bijvoorbeeld een hoog rendementsketel of zonnepanelen,’ vertelt Johan Schuitemaker van LTO Energie.

Hulp bij verbeteringen

Een energielabel is leuk, maar vat de koe niet bij de horens. LTO energie wil de agrariër ondersteunen en komt met concrete voorstellen die de agrariër helpen bij het comfortabeler en energiezuiniger maken van de woning. Het goedkoopste stroom of gas in tenslotte de stroom of gas die je niet gebruikt. Daarom is er een website gemaakt waar het LTO-lid terecht kan voor meer informatie: www.lto-energie.nl/energiebesparen. Op deze website zijn de verschillende besparingen in beeld gebracht. Er is ook aandacht besteed aan eventuele subsidies die gelden per gemeente. Het doel van de website is de agrariër inzicht geven in de opbrengsten en kosten van verschillende energiebesparende maatregelen in of aan hun woning.

Nuttige kortingen

Naast het informatieve gedeelte op de website, heeft LTO Energie ook gedacht aan nuttige kortingen. Zo zijn er prijsafspraken gemaakt met verschillende partijen waarmee LTO-leden hun huis comfortabeler en energiezuiniger kunnen maken. Denk hierbij aan een geld-terug-regeling op de CV-ketel, 10% korting op dubbel glas, 10% korting op isolatie en een scherpe prijs voor zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook scherpe tarieven voor stroom en gas via het LTO Energie collectief voor de energie die de agrariër nog gebruikt.

Meer weten over energiebesparing? www.lto-energie.nl/energiebesparen of bel LTO Energie op: 088 888 6789.

Naar website LTO Energie

Ledenvoordelen

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.