Leden betalen te veel voor meetdienst

22 september 2017

|

Rose

Plantenkweker Twan Schreurs bespaart meer dan duizend euro per jaar

Een meetbedrijf is een onafhankelijk bedrijf dat verantwoordelijk is voor het meten van het juiste stroom- en gasverbruik bij de grootzakelijke boer en tuinder. Sinds 2002 is deze markt geliberaliseerd en is de boer en tuinder vrij om zelf een meetbedrijf te kiezen. De praktijk wijst echter uit dat veel boeren en tuinders niet weten dat zij zelf een meetbedrijf kunnen kiezen en hierdoor vaak flink te veel betalen.

De keuze voor liberalisering van deze markt komt voort uit de verwachting dat de diensten zich competitief ontwikkelen, en dat klanten hiervan profiteren door een betere dienstverlening tegen een
scherper tarief.

Er zijn inmiddels circa twaalf meetbedrijven actief, waarvan het grootste deel nog onderdeel is van een netbeheerder. De liberalisering heeft daadwerkelijk geleid tot forse daling van de kosten. Gemiddeld zijn deze met 15 tot 35 procent gedaald. Dit betekent al gauw honderden euro’s per jaar aan kostenbesparing, maar dan moet er wel eerst overgestapt worden. LTO Ledenvoordeel nam de proef op de som en heeft een uitgebreid marktonderzoek verricht. ‘Nog geen 20 procent van de grootzakelijke boeren en tuinders is sinds 2002 gewijzigd van meetbedrijf, waardoor er maar nauwelijks wordt geprofiteerd van de kostendaling door de liberalisering van deze markt’, zegt Johan Schuitemaker, productmanager bij LTO Ledenvoordeel en verantwoordelijk voor het marktonderzoek.

Na een uitgebreid vergelijk tussen de verschillende meetbedrijven heeft LTO Ledenvoordeel gekozen voor Ebatech als leverancier voor het collectief.

Expertise

‘Ebatech was het scherpst in het tarief, ze zijn onafhankelijk en bieden ook iets extra’s, zoals service. Ze hebben met hun jarenlange ervaring de juiste expertise in huis’, vertelt Schuitemaker. Plantenkweker Twan Schreurs stapte over naar meetbedrijf Ebatech via LTO en bespaart hiermee meer dan duizend euro per jaar. Na een belletje met LTO Ledenvoordeel, of in het geval van Schreurs met de LLTB, maakte LTO Ledenvoordeel een calculatie.

Enorme besparingen

De besparingen zijn vaak enorm, zegt Schuitmaker. ‘Het kan oplopen tot honderden euro’s. Meetbedrijven waren juridisch wel opgesplitst, maar in de praktijk zaten ze vaak nog gewoon aan het bureau van de netwerkbeheerder’, weet hij. ‘Veel belang om de markt op te gaan met scherpe tarieven hadden ze niet.’

METER WISSELEN

Wanneer LTO Ledenvoordeel het voordeel heeft doorgerekend, neemt Ebatech contact op met de klant om een afspraak te maken. Zodra het huidige contract is afgelopen komt het meetbedrijf de meter wisselen. ‘Dat is een fysieke aanpassing, maar de stroom hoeft er niet af’, garandeert Schuitemaker. ‘Het is een mooie besparing waar we eigenlijk niks voor hoefden te doen’, concludeert Schreurs.

Meer informatie

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.