Particulier met zonnepanelen krijgt tot 2023 zelfde tarief

13 juli 2017

|

Rose

Particulieren met zonnepanelen op hun dak krijgen voor stroom die ze aan het energienet leveren nu precies evenveel als ze betalen voor de stroom die ze afnemen. De geleverde stroom wordt dus tegen de afgenomen stroom weggestreept. En dat blijft zo tot 2023. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken besloten.

“Onder deze groep vallen ook de agrariërs met een kleinzakelijke aansluiting (aansluitingen tot 3 x 80 ampère)”

Eerder waren er plannen om vanaf 2020 de vergoeding voor stroom van zonnepanelen te verlagen. Maar de Tweede Kamer riep Kamp in december op de huidige zogeheten salderingsregeling te verlengen en daar geeft hij nu gehoor aan. Zo’n 450.000 huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak.

Duidelijkheid

Wat er vanaf 2023 gebeurt, laat Kamp over aan een volgend kabinet. Hij vindt wel dat de regeling moet worden aangepast, omdat hij de overheid steeds meer geld gaat kosten naarmate er meer zonnepanelen bijkomen. Want doordat de duurzaam opgewekte stroom wordt ‘weggestreept’ ontvangt de overheid minder btw en energiebelasting.

Marktprijs plus subsidie

Kamp heeft in een Kamerbrief een voorkeur voor twee opties die de overheid minder kosten. In beide gevallen gaan energiebedrijven een zelf bepaalde (lagere) marktprijs betalen voor stroom van zonnepanelen. In de eerste optie komt daar een overheidssubsidie per geleverde kilowattuur bovenop. Optie twee is een eenmalige subsidie op het moment dat de zonnepanelen worden aangeschaft.
De zonnepanelenbranche is voorstander van een subsidie per geleverde kilowattuur. Die kan ook steeds aangepast worden, zodat er voor particulieren zekerheid is dat ze in ongeveer zeven jaar hun investering terugverdienen.

Als particulieren minder betaald krijgen voor hun zonnestroom, wordt het aantrekkelijk om een accu in huis te installeren om stroom op te slaan en die zelf te gebruiken als de zon niet schijnt.

Slimme meters

Voor verschillende tarieven voor afgenomen stroom en geleverde stroom zijn sowieso digitale elektriciteitsmeters in huizen nodig. Want analoge meters maken geen onderscheid: als een particulier stroom afneemt draait de schijf de ene kant op en loopt zijn energierekening dus op en als hij stroom produceert draait de schijf simpelweg de andere kant op en gaat zijn energierekening weer omlaag.

Netbeheerders zijn al een tijdje bezig om analoge meters te vervangen door digitale, slimme meters. De verwachting is dat in 2020 minimaal 80 procent van de huishoudens zo’n slimme meter heeft.

Wat betekent dit nieuws voor agrariërs

leinzakelijke agrariërs hebben door dit nieuws zekerheid dat zij tot en met 2023 hun geleverde stroom kunnen wegstrepen tegen de stroom die zij afnemen. Hierdoor blijft investeren in zonnepanelen op dit moment erg interessant. De minister heeft aangekondigd dat hij vindt dat de regeling na 2023 moet worden aangepast omdat het de overheid steeds meer geld kost. Hij heeft twee alternatieven genoemd voor na 2023 die qua opbrengst vergelijkbaar zijn met de huidige salderingsregeling. Zolang hier geen zekerheid over is, is het verstandig om op korte termijn te investeren zodat de agrariër zo lang mogelijk kan profiteren van de regeling wat de terugverdientijd ten goede komt.

Collectieve inkoop zonnepanelen voor agrariërs

Overgaan op zonne-energie? Wie oriënteert, gaat op onderzoek uit. Al snel belandt u in een informatiestroom over subsidieregelingen, belastingvoordelen, rendementsberekeningen en nog veel meer. LTO Ledenvoordeel weet er alles van. Daarom deden wij het voorwerk voor onze leden. Zo hoeft u zich niet te ontwikkelen tot energie-expert om toch de beste keus te maken. U klopt bij ons aan voor het beste advies en bent zeker van de beste offerte voor uw situatie.

Bent u nog aan het oriënteren? Bespreek uw situatie met ons en wij geven u advies. Bent u al verder en weet u dat u zonnepanelen wilt? Vraag dan via ons een maatwerkofferte aan van Tenten Solar, de leverancier die wij in 2017 als beste selecteerden voor LTO-leden. LTO-leden profiteren van LTO-korting en de leverancier plaatst de zonnepaneleninstallatie op basis van het LTO-eisenpakket.

Energie nieuws

11 juni 2024

Zonnepanelen rendabel of niet?

Vraagt u zich ook af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Nu er steeds vaker terugleverkosten gerekend worden en de salderingsregeling misschien vervroegd wordt afgebouwd, vragen veel ondernemers zich af of het nog zinvol is om nu te investeren in zonnepanelen. Het antwoord is dat het zeker zin heeft.

4 juni 2024

LTO Ledenvoordeel en Next Source bieden veehouderij en glastuinbouw voordelen van zonne-energie

Next Source en LTO Ledenvoordeel zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van zonne-energie, wat voldoet aan de specifieke behoeften van de agrarische sector.

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.