Veel ervaring met het installeren van zonnepanelen

2 maart 2018

|

Rose

Als alles financieel geregeld is voor een investering in zonnepanelen, komt de vraag hoe je zo’n project het beste kunt aanpakken. Projectleider Kasper van Driel van Tenten Solar Zonnepanelen heeft daar veel ervaring mee.

LTO Ledenvoordeel werkt samen met Tenten Solar Zonnepanelen in Lichtenvoorde. Dit bedrijf installeert in het hele land zonnepanelen op agrarische gebouwen en op woonhuizen. Van Driel legt uit hoe dat te werk gaat. Eerst vindt een inventarisatie plaats. Die moet onder andere uitwijzen of de dakconstructie het onder alle weersomstandigheden aankan. Ook de elektrotechnische installatie is onderdeel van de inventarisatie, vertelt Van Driel.Veel varkens- en pluimveebedrijven hebben al een grootzakelijke aansluiting die veel panelen aankan. Bij bedrijven in andere sectoren is dat meestal niet het geval.

Type omvormer

Een belangrijk punt is het type omvormer. Een omvormer komt tussen de panelen en de meterkast. De beste plek is een droge en koele ruimte. Tegen de buitengevel kan ook, maar een zonnige plek is af te raden. Een omvormer die te warm wordt, heeft een lager rendement. Meestal worden omvormers binnen aangebracht. Een stoffige ruimte is bijvoorbeeld onhandig. Stofophoping en warmte vormen een risicovolle combinatie in verband met brand. Een omvormer in een kantoorruimte kan wel, maar een omvormer maakt wel een licht zoemend geluid bij zonnig weer.

Voor het type omvormer zijn er twee opties: een omvormer per string van panelen, of een zogeheten optimizeromvormer. De eerste is goedkoper, maar heeft het nadeel dat schaduw op één paneel invloed heeft op de hele string van panelen. Bij een optimizeromvormer is dat niet zo. Het nadeel van de omvormer per string is dat het niet opvalt als een paneel uitvalt. Een omvormer per paneel is duurder, maar in dat geval zijn de prestaties van alle panelen apart te volgen.

Veiligheid

Als de inventarisatie compleet is, kan de projectleider een planning maken. Voor het aanbrengen van zonnepanelen worden vaak steigers gebouwd. Dat is niet altijd nodig, als het aanbrengen van de panelen mogelijk is met een verreiker. Soms moet het werk lopend over het dak gebeuren, bijvoorbeeld als er twee kappen naast elkaar liggen. Dat vraagt meer tijd en is dus duurder. Het personeel is in alle gevallen aangelijnd om het risico van een val te beperken.

De projectleider van Tenten Solar overlegt altijd vooraf met de klant waar het materiaal kan staan en of alles in één keer komt of op afroep. De tijdsduur van het aanbrengen van de panelen is afhankelijk van de grootte van het project en van de constructie. Een project met bijvoorbeeld 200 panelen kost ruwweg een week werk, is de ervaring van Van Driel.

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.