Zonnepanelen op het waterbassin

18 oktober 2017

|

Rose

Nieuw in de glastuinbouw; het waterbassin inzetten als oppervlakte voor zonnepanelen. Hiermee creëer je een drijvend zonnepark en dat brengt diverse voordelen met zich mee. Het idee is ontstaan vanuit de onmogelijkheid om op het dak van de kas panelen te plaatsen. Het waterbassin heeft een oppervlakte wat nu vaak geen functie heeft. Deze ruimte is erg geschikt om in te zetten voor het plaatsen van zonnepanelen vanwege het koelende effect van het water en de reflectie van het zonlicht, wat voor extra opbrengst zorgt.

Waarom zie je deze techniek nergens? Energiespecialist bij LTO Ledenvoordeel Johan Schuitemaker legt uit: ‘Het bouwen van een zonnepark op een waterbassin is relatief nieuw. De bouw is technisch gezien geen probleem. Het principe is gelijk aan een grond- of dak gebonden systeem, alleen dan gemonteerd op drijvers. Als LTO Ledenvoordeel houden we de energiemarkt nauwlettend in de gaten en we letten hierbij dus ook op nieuwe ontwikkelingen. Voor leden van LTO is er doorlopend het zonnepanelen collectief van LTO waardoor leden verzekerd zijn van een scherpe prijs voor kwalitatief goede zonnepanelen en goede service. De leverancier van het collectief is Tenten Solar. Deze leverancier is de eerste die een drijvend zonnepark gaat bouwen van dit formaat met toepassing van de nieuwste technieken’.

Schuitemaker vervolgt: ‘Tenten Solar heeft veel ervaring op het terrein van zonnepanelen, onder meer in de agrarische sector, het MKB, bij de overheid en de particuliere markt. Begin 2018 starten zij met de bouw van het drijvend zonnepark Lingewaard (6.150 zonnepanelen). Daarbij is Tenten Solar verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie en het onderhoud van het zonnepark.’

Geduld

Wie zonnepanelen wil plaatsen op het waterbassin heeft een beetje geduld nodig omdat het traject tijd in beslag neemt. Tenten Solar biedt hierbij begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het aanvragen van vergunningen, recht van opstal en de netaansluiting. Ook met de huidige flora en fauna wordt rekening gehouden. Tevens is het goed om te weten dat de investering in een drijvend zonnepark hoger is dan op land. Het voordeel dat daar tegenover staat is het hoger jaarlijks rendementspercentage in kWh opbrengst.

Interesse in een drijvend zonnepark: ltoledenvoordeel.nl/zonnepanelen

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.