Zonnepanelen schoon met handige robot

13 mei 2015

|

Rose

De productie van de zonnepanelen ging merkbaar achteruit, constateerde melkveehouder Johannes Plantinga uit It Heidenskip. Een schoonmaakbeurt door Ebel SolarClean bracht de ingezakte productie weer op peil.

Johannes Plantinga heeft samen met zijn broer Jan een melkveebedrijf met 150 melkkoeien. Op twee daken lieten ze in totaal 180 zonnepanelen installeren. ‘Na ruim twee jaar kon ik merken dat de productie achteruitging’, vertelt de melkveehouder. Hij constateerde dat de panelen wel een schoonmaakbeurt konden gebruiken, maar het dak zelf reinigen, zag hij niet zitten. ‘Ik zag mezelf niet met een borsteltje het dak op gaan. Je hebt schoon water nodig en het is gevaarlijk. Bovendien moet je alles goed schoonmaken, wil je optimaal rendement halen’, zegt hij. Daarom schakelde hij Ebel SolarClean in, die met een speciale robot de zonnepanelen reinigde. De robot wordt radiografisch aangestuurd vanaf een hoogwerker en reinigt de panelen met osmosewater. Dit voorkomt kalkaanslag. Tijdens de schoonmaak zag Plantinga meteen het resultaat: het schoongemaakte segment leverde 10 procent meer stroom dan het segment dat nog niet was behandeld. Maar ook op de panelen was duidelijk een verschil waar te nemen. ‘Je denkt dat de panelen wel schoon regenen, maar er zat een laagje vuil op dat alleen met een borstel goed te verwijderen was. De borstelrobot liep met zuignappen over het dak en nam zo elk hoekje mee.’ De prijs viel hem erg mee. ‘Daarvoor ga je echt niet zelf gevaarlijk doen op zo’n dak.’ Plantinga schakelde Ebel SolarClean in via LTO Ledenvoordeel. Daarmee profiteerde hij van 10 procent voordeel en betaalde hij geen voorrijkosten van 60 euro

GEKKO Solar (4)

Meer informatie Zonnepanelen Reinigen

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.